Περιφέρεια ΗπείρουΠεριφέρειες

Προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες Ηπειρωτικών και Γερμανικών επιχειρήσεων

Αυξημένες προσδοκίες για συνεργασία της Ηπείρου με τη Γερμανία και συγκεκριμένα με την ευρύτερη περιοχή της Ρηνανίας Βεστφαλίας δημιουργούνται από την επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιείται στην Ηπειρο, με επικεφαλής τον συμπατριώτη μας Δήμαρχο Schwerte Δημήτρη Αξούργο και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική αποστολή εστιάζει το ενδιαφέρον της στους κλάδους τροφίμων, τουρισμού και ενέργειας, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η αεροπορική σύνδεση του Ντόρτμουντ με τα Ιωάννινα.

Αναλυτική συζήτηση για συνεργασίες, έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης καλωσόρισε την Γερμανική αποστολή, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Δ. Αξούργο και την Γενική Πρόξενο Μαρία Παπακωνσταντίνου για την αμέριστη βοήθεια που παρείχαν σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, είτε τουρισμού, είτε προϊόντων που συμμετείχε η Ηπειρος στη Γερμανία.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν για ευρύτερες συνεργασίες Ηπειρωτικών και Γερμανικών επιχειρήσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα την εγκατάσταση στα Ιωάννινα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και την ανάληψη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου της πρωτοβουλίας για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Ερευνας.

Υπογράμμισε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στον τουρισμό, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού.

Αναφερόμενος στην αεροπορική σύνδεση Ντόρτμουντ και Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης μετέφερε στους παριστάμενους εκπροσώπους του γερμανικού αερολιμένα και γερμανικής αεροπορικής εταιρίας τη διαβεβαίωση ότι θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στη βάση των όσων αποφασιστούν με τον -επίσης παριστάμενο- αερολιμενάρχη Ιωαννίνων κ. Βασίλη Μητσιμάρη.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, εξέφρασε τη βεβαιότητα  ότι η επίσκεψη της επιχειρηματικής αποστολής θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ηπείρου με τη Γερμανία, ενώ γνωστοποίησε ότι και 3η μεγάλη εταιρία υψηλής τεχνολογίας που εδρεύει στη Γερμανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μονάδα στα Ιωάννινα και να εγκατασταθεί στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Ερευνας.

Ο Δήμαρχος Schwerte Δημήτρης Αξούργος, μεταξύ άλλων εξέφρασε τη χαρά του που παρά τις δυσκολίες, κατάφερε η αποστολή να επισκεφθεί τα Ιωάννινα.

«Πιστεύω -συνέχισε- ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οτι έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, και επιχειρηματική, και για τους ανθρώπους της περιοχής και του τουρισμού. Ζείτε σε μια πανέμορφη περιοχή, που έχει να προσφέρει πολλά πράγματα, τόσο στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, σε υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, αλλά σε ότι αφορά σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια. Από την πλευρά μου θα κάνω ότι μπορώ, ώστε να μπορέσει να κλείσει με επιτυχία η συνάντηση».

Παραλλήλως, η Γενική Πρόξενος στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι το σημερινό ταξίδι σχεδιάστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στη μεγαλύτερη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων και Ποτών της Κολωνίας, με παρόντες τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο του Schwerte, «όπου η Ηπειρος ήταν παρούσα με μια πολύ δυναμική παρουσία. Η εξωστρεφής Ηπειρος, που έχω την χαρά να την υποδέχομαι σε κάθε μεγάλη έκθεση στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, την Εκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού, τη Διεθνή Εκθεση Κρασιού και φυσικά στην Εκθεση της Anuga»

Αναφερόμενη στους στόχους της αποστολής, είπε ότι έρχεται με τις καλύτερες προοπτικές, ενώ για την απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση του Ντόρτμουντ με τα Ιωάννινα, αμέφερε ότι θα είναι «μια μεγάλη πόρτα η οποία θα φέρει ακόμα πιο κοντά την Ηπειρο με τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας και το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία, που έχει τη χαρά να φιλοξενεί την έδρα της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Ευρώπης».

Καταλήγοντας, τόνισε:

«Ελπίζω ότι θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη, και για την αεροπορική σύνδεση και για τις μετά επισκέψεις και επαφές στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας  και Ερευνας, και στα εξαιρετικά μέρη της Ηπείρου όπου θα είμαστε κοντά στους δραστήριους και εξωστρεφείς παραγωγούς με τα τόσο υψηλής αξίας προϊόντα, και στον τομέα του τουρισμού που θα έχουμε επίσης εξαιρετικές επαφές».

Στη συνάντηση – σύσκεψη, παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου Αναστασία Σίμου – Τάσιου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης και Εμπορίου Ιουλία Μαρκούλα και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Σοφία Φούκη.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Ηπείρου