ΕπικαιρότηταΚόσμος

Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας – Η πρώτη γυναίκα μετά το 1992

Η Ελιζαμπέτ Μπορν έγινε η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας και μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξιώματα μετά το 1992, καθώς τότε ο Φρανσουά Μιτεράν είχε ορίσει την Εντίτ Κρεσόν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε ως πρωθυπουργό την Ελιζαμπέτ Μπορν, γεννημένη στις 18 Απριλίου 1961 στο Παρίσι, που είναι απόφοιτη Πολυτεχνείου, υπήρξε δημόσια υπάλληλος και προέρχεται από το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ήταν κατά καιρούς σύμβουλος του Λιονέλ Ζοσπεν, του Ζακ Λαγκ και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ το 2017 έγινε Υπουργός Μεταφορών, στην πρώτη κυβέρνηση υπό την προεδρία του Μακρόν.

Τον Ιούλιο του 2019 έγινε υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και το επόμενο έτος Υπουργός Εργασίας, ενώ ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, με γνώση του οικολογικού ζητήματος.

Μάλιστα, έχει τη φήμη πολιτικού που φέρνει σε πέρας ότι αναλαμβάνει, ωστόσο δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικοινωνιακή.

Έτσι, θα παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όποτε θα διαπιστωθεί αν η προεδρική πλειοψηφία υπό τον Μακρόν είναι και κοινοβουλευτική. Αν όχι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό που να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο επικεφαλής της γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν έκανε λόγο για «σύμβαση ορισμένου χρόνου» εκτιμώντας πως σε ένα μήνα διάδοχός της θα είναι ο ίδιος.

Προς το παρόν πάντως η νέα πρωθυπουργός επισκέπτεται τον απερχόμενο, μετά από δύο χρόνια πρωθυπουργίας, Ζαν Καστέξ και στη συνέχεια από κοινού με τον πρόεδρο Μακρόν, όπως ορίζει το γαλλικό Σύνταγμα, θα επιλέξουν το υπουργικό συμβούλιο.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα