FeaturedPlusΕπικαιρότητα

Αθήνα: «Ξέρουμε πού ανήκουμε – Προστατεύουμε τη σχέση με τη Ρωσία»

Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, μετά και την παρέλευση της περιπέτειας της νόσου Covid, είναι η διερεύνηση μιας αυτοτελούς οικονομικής σχέσης ΕλλάδαςΡωσίας, αναφέρει σε εκτενές της ρεπορτάζ η Ναυτεμπορική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διερεύνηση θα είναι σε θέση να πραγματοποιηθεί, κυρίως μέσω της δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αύξησης των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Και όπως φαίνεται, αυτό είναι που προέκυψε στην διάρκεια της τρίωρης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας, ανοίγει ένα νέο, ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους, «μετά την πανδημία και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία».

Κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως οι ελληνορωσικές σχέσεις, των οποίων η γκάμα είναι ευρεία, δεν επηρεάζονται από τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα διατηρεί μια έντιμη σχέση με τη Ρωσία με το μότο να παραμένει «ξέρουμε που ανήκουμε – προστατεύουμε τη σχέση με τη Ρωσία».

Για το θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους: “Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ’ ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρω-ρωσικές σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία”.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η Αθήνα επαναβεβαιώνει στο φόντο της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν, ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για τακτική “προσεκτικής ουδετερότητας”.

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην ελληνική πλευρά, είναι ότι ούτε ζητάμε παρέμβαση της Μόσχας στα ελληνοτουρκικά, ούτε όμως και αυτή προσφέρει μία τέτοια προοπτική.

Πάντως, στην ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, όπου τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και στη Λιβύη, όπου προκρίνει την διενέργεια των εκλογών μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, βρίσκεται πολύ κοντά στην προσέγγιση της Αθήνας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ζήτημα του τουρισμού, όπου κατά πληροφορίες οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν πως εν όψει του καλοκαιριού του 2022 μπορούν να επαναρχίσουν οι πτήσεις τσάρτερ.

Μάλιστα, στην ρωσική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση και για το γεγονός πως η Ελλάδα ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.

Η Ελλάδα για τον απόηχο της συζήτησης ΗΠΑ Ρωσίας

Στον απόηχο της χθεσινής δίωρης τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν – Πούτιν, στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντική τη σημερινή μακροσκελή επαφή των δύο ηγετών, η οποία, όπως αφήνεται να εννοηθεί δεν αφορούσαν μόνο στα διμερή ζητήματα.

Σύμφωνα με την αντίληψη της ελληνικής πλευράς, η Μόσχα γνωρίζει ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς αντιλαμβάνονται πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την πορεία της πανδημίας. Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις και είναι προφανές ότι δεν προτίθεται να μεταβάλλει τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο των συμπερασμάτων της εταιρείας Pfizer για την μετάλλαξη Omicron, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κεντρικές τους επιλογές, όπως α) η έγκαιρη πρόσβαση στην αναμνηστική δόση και β) η μείωση της απόστασης από την δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις από τους έξι μήνες, είναι παρεμβάσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured