ΔήμοιΔήμος Ασπροπύργου

Ασπρόπυργος – Πλοέστι: Αδελφοποίηση με προοπτική…

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Νικόλαος Μελετίου, γνωστοποιεί στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στα όρια του Δήμου, ότι στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Ασπροπύργου με τον Δήμο της πόλης Πλοέστι της Ρουμανίας, προτίθεται να συνδιοργανώσει με τη Δημοτική Αρχή, τις αρμόδιες αρχές της εν λόγω χώρας και τα επιμελητήρια της ρουμανικής πόλης.

Προς τούτο, καλούνται οι επιχειρήσεις που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτές, να προβούν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, είτε γραπτά στην ηλεκτρονική διεύθυνση ggdim@aspropyrgos.gr ή τηλεφωνικά στον αριθμό 213-2006529.

Πληροφορίες για το Πλοέστι

Προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, επισημαίνεται ότι, το Πλοέστι (Ploieşti) βρίσκεται 56 χιλιόμετρα βόρεια από το Βουκουρέστι.

Είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, συνδέοντας το Βουκουρέστι και την Τρανσυλβανία με τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τη ρουμανική απογραφή του 2011έχει πληθυσμό 201.226 κατοίκους και είναι η 9η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας.

Βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Α3, τον κύριο δρόμο προς τις βόρειες και δυτικές επαρχίες και τη Δυτική Ευρώπη.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρουμανίας, Χένρι Κοάντα, βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το Πλοέστι.

Η πόλη είναι το δεύτερο σημαντικότερο σιδηροδρομικό κέντρο της χώρας, μετά το Βουκουρέστι.

Η πόλη είναι κομβικό σημείο ξένων επενδύσεων.

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως, οι OMV-Petrom, Lukoil, Shell Gas, Timken, Yazaki, Coca Cola, British American Tobacco, Federal-Mogal και Interbrew δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς και μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως είναι οι Carrefour, Metro, Selgros, Kaufland, Billa, Bricostore, Praktiker, Lidl, Obi, Auchan, Profi, Mega Image, Intermarché κ.ά.

Ακόμη, η Unilever έχει στο Πλοέστι ένα εργοστάσιο απορρυπαντικών καθώς και ένα νέο εργοστάσιο τροφίμων.

Στο Πλοέστι λειτουργούν επίσης δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως του κλάδου των τροφίμων, ενώ και οι ελληνικές Τράπεζες διαθέτουν υποκαταστήματα, όπως άλλωστε και σε όλη τη Ρουμανία.

Από το 1950το Πλοϊέστι είναι κόμβος της βιομηχανίας πετρελαίου, υδρογονανθράκων,πετροχημικών και φυσικού αερίου.

Στην πόλη λειτουργεί Πανεπιστήμιο Σχεδιασμού Διυλιστηρίων Πετρελαίου και Πετροχημικών Εργοστασίων, το οποίο διαθέτει και Τμήμα Περιβάλλοντος, με μεγάλο εύρος ικανοτήτων και εμπειρίας.

Είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, εστιασμένο κυρίως στη βιομηχανία παραγωγής και διύλισης πετρελαίου.

Αν και η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή μειώνεται συνεχώς, υπάρχει ακόμη ακμάζουσα βιομηχανία με τέσσερα (4) διυλιστήρια σε λειτουργία, συνδεόμενα με αγωγούς με το Βουκουρέστι, το λιμάνι της Κωστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα, και το λιμάνι Τζιούρτζιου, του Δούναβη.

Το Πλοέστι έχει επίσης μακρά ιστορία ως κέντρο κλωστοϋφαντουργίας.

Παραλλήλως, στην πόλη υπάρχει ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα, και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων της Ρουμανίας, είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, Βουλευτής και Γραμματέας του Ρουμανικού Κοινοβουλίου Δρ. Ντράγκος Γαβριήλ Ζησόπουλος (Dr. Dragos-Gabriel Zisopol).

Η Ελληνική Κοινότητα λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο, Νηπιαγωγείο και Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, Βιβλιοθήκη και έχει, με το πλήθος των τμημάτων που διαθέτει, ενεργό συμμετοχή σε όλα τα δρώμενα της πόλης.

Ακόμη, στο Πλοέστι λειτουργούν τέσσερις (4) τηλεοπτικοί σταθμοί (Ploiești TV, Valea Prahovei TV, Wyll TV and Prahova TV).

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι