ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Ασφυκτικά γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία με αφορμή γρίπη και ιώσεις

Μπλοκαρισμένα και ασφυκτικά γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής τις ημέρες των εορτών.

Περισσότερα από 2.500 παιδιά με γρίπη, ιώσεις και κορωνοϊό βρέθηκαν στα επείγοντα των Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, το περασμένο Σάββατο (παραμονή), την Κυριακή (ανήμερα Χριστουγέννων) αλλά και την επομένη την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν εξ αιτίας της μεγάλης έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, αλλά και της έλλειψης προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι τα Χριστούγεννα υπήρξε «ασφυξία» στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων, ενώ η αναμονή για εξέταση ξεπερνούσε τις οκτώ ώρες!

Οι αιτίες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την αυξημένη προσέλευση των ασθενών ήταν η έξαρση των ιώσεων σε όλες τις ηλικίες, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και οι ελλείψεις προσωπικού. Για παράδειγμα αναφέρει ότι στο Αγλαΐα Κυριακού το Σάββατο 24/12, η αναμονή για την εξέταση ξεπερνούσε τις 8 ώρες!

«Το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο της Αγίας Σοφίας που ξεκίνησε την εφημερία του με τα παιδιά αυτά», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι η κατάσταση ήταν το ίδιο δραματική και ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και την επομένη, την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου.

«Ανήμερα των Χριστουγέννων και την Δευτέρα 26/12 εφημέρευε το Αγίας Σοφίας, το οποίο αντιμετώπισε αυξημένη προσέλευση. Ανήμερα των Χριστουγέννων προσήλθαν 700 παιδιά και άλλα τόσα την Δευτέρα των Χριστουγέννων, με την αναμονή να ξεπερνά τις πέντε ώρες», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους εργαζομένους στα νοσοκομεία εφημέρευε το Παίδων Πεντέλης, όπου και προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που σπεύδουν στα επείγοντα των νοσοκομείων η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών κυρίως με ιώσεις εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση των εργαζομένων: «Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάν οι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη».

Σχετικά με τα παιδιά που έχουν κολλήσει κορωνοϊό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι αυτά είναι ελάχιστα, εκ των οποίων μόλις ένα έχει εισαχθεί στη ΜΕΘ.

«Τα παιδιατρικά νοσοκομεία νοσηλεύουν λιγότερα από 10 παιδιά συνολικά με κορωνοϊό. Κρίμα όμως να είναι γεμάτα τα παιδιατρικά από ιώσεις», καταλήγουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα