ΑρθρογραφίαΥπουργείο Εσωτερικών

Αρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στη “Finance & Markets Voice”

Αρθρο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Finance & Markets Voice».

«Ενα νέο ξεκίνημα για το 2018

Να σπάσουμε τα δεσμά των προηγούμενων δεκαετιών

Ανεξάρτητα από τυχόν επιθετικούς προσδιορισμούς, το 2018 συνιστά, χωρίς καμία αμφιβολία, την «πύλη» εισόδου σε μία νέα φάση για την ελληνική οικονομία και την, καθημαγμένη από την πολιτική των μνημονίων, κοινωνία.

Η μετάβαση έχει, ήδη, ξεκινήσει με τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, με την πολύ καλή πορεία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, με τις ευνοϊκές εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και φορέων και με τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας να κινούνται σε θετική κατεύθυνση έπειτα από χρόνια.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν πλευρές της λειτουργίας του κράτους και να διευρυνθούν τα κοινωνικά δικαιώματα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες των περιοριστικών πολιτικών.

Συνολικά, πρόκειται για τις χειροπιαστές ενδείξεις μιας πορείας που, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος της βρίσκεται η έξοδος από την ασφυκτική επιτροπεία και μία νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στα περιθώρια άσκησης πολιτικής και την ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, μας φέρνει πιο κοντά στην ιδιαίτερα κρίσιμη συζήτηση για τους όρους εξόδου από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Ας διατηρήσουμε στη μνήμη μας ορισμένα βασικά σημεία της επερχόμενης περιόδου:

• Θα συμφωνηθούν οι όροι απεμπλοκής από την επιτροπεία

•  Θα διαμορφωθεί ο σχεδιασμός για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, που θα την επηρεάσει για τις επόμενες δεκαετίες

•  Θα αυξηθεί σημαντικά το μέγεθος των επενδύσεων που θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία

•  Θα ωριμάσουν οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε ένα πλήθος τομέων, μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Συνταγματική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Είναι αυτή ακριβώς η περίοδος, που θα απαιτήσει από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις ενεργοποίηση, συμμετοχή, προτάσεις και αντιπροτάσεις.

Γιατί τώρα θα τεθούν σημαντικά ζητήματα ενώπιόν μας. Οπως ποιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμεγια ποιους και με ποιουςΜε τι όρους και με τι τρόπους;

Επιζητούμε την ευημερία των ανθρώπων, όχι μόνο των οικονομικών δεικτών. Είμαστε αντιμέτωποι με την πιεστική ανάγκη κοινωνικών τομών, ενίσχυσης της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αλληλεγγύης.

Εχουμε το χρέοςαλλά και την ευκαιρίανα σπάσουμε τα δεσμά των προηγούμενων δεκαετιών.

Η ακραία, νεοφιλελεύθερη οπτική η οποία κυριάρχησε στο πολιτικό πεδίο, έθεσε τη σφραγίδα της για πάρα πολλά χρόνια στην εξέλιξη των πολιτικών και οικονομικών πραγμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμη και στις λύσεις των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε!

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εχει καταδικαστεί τελεσίδικα από τον λαό κι ας μη το καταλαβαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις των νοσταλγών. Είναι δική μας υπόθεση να δημιουργήσουμε τα νέα δεδομένα. Ας το κάνουμε».

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αρθρογραφία