ΑρθρογραφίαΕπικαιρότητα

Αρθρο – Παρέμβαση: Ο “ενοχλητικός” Αντίπας Σηφάκης

Γράφει ο Μιχάλης Αποστολάκης

Τις τελευταίες ημέρες, μαζί με τους πολίτες της Κρήτης γίναμε μάρτυρες μίας ιδιότυπης “πολιτικής σύγχυσης”, που έχει ονοματεπώνυμο: Σταύρος Αρναουτάκης.

Οταν στις 9 Νοεμβρίου 2017 (περίπου πριν από 37 ημέρες) ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Αντίπας Σηφάκης παρέδιδε την επιστολή παραίτησής του, η μόνη υποχρεωτική, πολιτικά ενδεδειγμένη κίνηση του Περιφερειάρχη, ήταν η άμεση δημοσιοποίησή της.

Ο κ. Αρναουτάκης όμως, κόντρα στη δημοκρατική ευαισθησία που φιλάρεσκα δηλώνει ότι τον διακρίνει, όχι μόνο δεν τη δημοσιοποίησε, αλλά φρόντισε να την κρύψει στο συρτάρι του.

Συνηθισμένος προφανώς «απαγγέλλοντας λυρικά ποιήματα», να αυτοπροσδιορίζεται ως ο «Μεσσίας» της Κρήτηςας κρατήσει τον αριθμό τηλεφώνου του Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη. Ισως (ή μάλλον) να του χρειαστείγια την πασίγνωστη πλέον πολιτική τούμπα!

Την ίδια περίοδο, ο Αντίπας Σηφάκης, γνωστός επιχειρηματίας επί 35 χρόνια στον τουριστικό τομέα, ήταν ήδη εξαιρετικά επιτυχημένος στον τομέα του και με ισχυρή αναγνώριση από την τοπική κοινωνία.

Στις προεκλογικού χαρακτήρα συζητήσεις του με τους πολίτες, άκουγε με προσοχή τα λεγόμενά τους, σημείωνε αιτήματα – απαιτήσεις – παράπονα – σχόλια, τα οποία λίγο αργότερα διερεύνησε με τους συνεργάτες του, με απώτερο στόχο να τα επεξεργαστούν και κατόπιν να προχωρήσουν κατά το δυνατόν στη φάση της υλοποίησής τους.

Προσέξτε όμως! Οταν λέμε υλοποίηση, εννοούμε εντός της πενταετούς θητείας, μακριά από τις συνήθεις δημαγωγικές τακτικές διαφόρων τοπικών αρχόντων, που στο τέλος της θητείας τους υλοποιούσαν τα σχετικά «εύκολα» και άφηναν τα κυρίαρχα και «δύσκολα» για την επόμενη Περιφερειακή περίοδο, παίζοντας το παιχνίδι της ομηρίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα περίφημα «ψηφαλάκια» για τη διατήρηση της πολιτικής τους καρέκλας.

Τι έκανε λοιπόν ο κ. Σηφάκης; Το αυτονόητο για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο που σέβεται τον εαυτό του.

Υποσχέθηκε στους απλούς πολίτες της Περιφέρειας Ηρακλείου«Είμαι εδώ για να σας ακούσωνα σας κοιτάξω στα μάτια και να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις αγωνίες σαςΕάν αδιαφορήσω, θα έχετε κάθε δικαίωμα να με ψέξετε γι’ αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης σε αρκετές από αυτές τις περιοδείες ή τις εκδηλώσεις που και ο ίδιος παρίστατο, εξέφραζε την πλήρη συμπόρευσή του προς αυτήν την κατεύθυνση και μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την προοπτική που φαινόταν να εξελίσσεται.

Το αποτέλεσμα, γνωστό. Ο πρωτοεμφανισθείς στο πολιτικό σκηνικό κ. Σηφάκης, συγκέντρωσε τον σεβασμό και την εκτίμηση 10.308 συμπατριωτών του, που τον οδήγησαν στη δεύτερη θέση της συνολικής τους προτίμησης…

Δυστυχώς όμως, αυτά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα, απεδείχθη ότι ο κ. Αρναουτάκης προεκλογικά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευρεία απήχηση του Αντίπα Σηφάκη στους πολίτες και κατόπιν επιχείρησε να τον αποδομήσει, δεδομένου ότι τα πολιτικά θέματα που έθετε ο κ. Σηφάκης στο τραπέζι για νευραλγικούς τομείς της δραστηριότητάς του, ήταν αρκούντως “απωθητικά” για τον ίδιο.

Γιατί εκφράζουμε αυτόν τον ισχυρισμό; Διότι το πεπαλαιωμένο σκεπτικό μίας πολιτικής που απλώς θα παρακολουθεί μία κατάσταση και θα ξεκουράζεται στα ήρεμα νερά μίας βαλτώδους νοοτροπίας, το μόνο που επιτρέπει είναι η διαιώνιση του πολιτικά χυδαίου δίπτυχου, «πολίτης – πελάτης».

Για τον απολογούμενο στον απλό κόσμο Περιφερειάρχη, είχε γίνει γνωστό ότι ουδέποτε περιέλαβε τον Αντίπα Σηφάκη στους «ευχολογημένους» του.

Κρατούσε αποστάσεις, δεν διευκόλυνε όταν μπορούσε την προοπτική μιας επιτυχούς συνεργασίας, αντιδρούσε σε κάθε τι παραγωγικό στον τομέα της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην ενδοπεριφερειακή σφαίρα, η εν γένει συμπεριφορά του κ. Αρναουτάκη στα στελέχη και (υποτίθεται σεβαστούς από τον ίδιο) συνεργάτες του,  θυμίζει τον διαχωρισμό σε πληβείους και πατρίκιους.

Αρέσκεται στην υπερπροβολή του, βασίζεται σε μία αυταρέσκεια και εκτιμά ότι η ενδυνάμωσή του περνά μέσα από καταγγελίες εναντίον άλλων. Με μία διαφοράκαταγγέλλει όταν βρίσκει πατήματαΟταν όσο και να ψάχνει δεν βρίσκειείναι ικανός να κρατήσει ένα έγγραφο στο συρτάρι του μέχρι να (πιστέψει ότι θα) τα καταφέρει. Εκτός κι αν περάσουν 3035 ημέρες και η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει εκτός ελέγχου

Ο πρώην πλέον, Σύμβουλος, παραιτήθηκε ευθαρσώς αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες του αναλογούν, με τον Περιφερειάρχη να κολυμπά στα (δυστυχώς αχαρτογράφητα από τον ίδιο) νερά, μίας Αυτοδιοίκησης που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα τον σέβεται χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε, ότι ο κ. Αρναουτάκης, ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για ύποπτες οικονομικού τύπου συναλλαγές και η αλήθεια είναι πως ούτε ενδείξεις δεν υπάρχουν ακόμη και π.χ. για αποχαρακτηρισμούς περιοχών, γεγονός που αναμφισβήτητα τον τιμά…

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ωστόσο, πέρα από τέτοιου είδους θέματα, ο Περιφερειάρχης θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο να απαντούσε ευθέως σε ορισμένα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με την ευπρεπή αντίδραση που προήλθε από την πλευρά Σηφάκη, αλλά και γενικότερα για την πολιτική του στάση:

Ερώτημα πρώτον

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 μήπως ο κ. Περιφερειάρχης θυμάται ποιος τον επισκέφθηκε και τι του ανέφερε για τον κ. Σηφάκη λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Ερώτημα δεύτερον

Μήπως θυμάται τι του απάντησε και γιατί ο συνομιλητής του αποχώρησε (από το γραφείο του Περιφερτειάρχη, όχι από την Περιφέρεια) πλήρως… ικανοποιημένος;

Ερώτημα τρίτον

Οταν λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του συνδυασμού του το φθινόπωρο του 2014 ο κ. Αρναουτάκης συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο του Ε.Λ.Ο.Τ. για την υλοποίηση του προγράμματος Καινοτομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μήπως μπορεί να απαντήσει γιατί δεν προσκάλεσε τον κ. Σηφάκη να συζητήσει για ένα τόσο μείζονος σημασίας θέμα με αποτέλεσμα ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης να το πληροφορηθεί από ένα… δελτίο Τύπου της Περιφέρειας;

Ερώτημα τέταρτον

Ο κ. Αρναουτάκης μήπως μπορεί να διευκρινίσει όταν δεχόταν ερωτήσεις από ξένους τουριστικούς παράγοντες για την Κρήτη, εάν παράλληλα με την αναγκαία τουριστική προβολή του νησιού, αρκετά συχνά υπερθεμάτιζε υπέρ συγκεκριμένων Γραφείων Τουρισμού και ξενοδοχειακών μονάδων;

Ερώτημα πέμπτον

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με πρώην σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν ερωτήθηκε για τον Αντιπεριφερειάρχη του, μήπως θυμάται τι ακριβώς (όχι πάντως… ενθουσιώδες) του απάντησε, γεγονός που προξένησε την έκπληξη του συνομιλητή του;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Αρναουτάκης οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν έφερε στο φώς άμεσα και με υπευθυνότητα την επιστολή παραίτησής του συνεργάτη του και γιατί την κρατούσε ως… επτασφράγιστο μυστικό.

Παραλλήλως, δεν είναι δυνατόν να αφήσει αναπάντητα τα «καυτά» (και κυρίως πολιτικά) ζητήματα που θίγει στην επιστολή του ο κ. Σηφάκης, όπως ότι «συνεχίστηκε η παλιά αντίληψη μιας παθητικής θεώρησης των κύριων προβλημάτων, αρκούμενο και εμείς απλώς σε μία τρέχουσα διαχείριση», αλλά και πως «όσα ανέφερα στους πολίτες ως ιερή υπόσχεση δεν υλοποιήθηκαν και (σ.σ. το χειρότερο όλων) δεν διαφαίνεται κάποια αντίστοιχη προοπτική υλοποίησής των».

Καταγγελίες σοβαρέςμε έντονη χροιά και δίχως μεμψιμοιρίες που σήμερα κατά κόρον συναντούμε στον πλανήτη της πολιτικής.

Ο Περιφερειάρχης, προσθέτουμε, όχι μόνον οφείλει αλλά και υποχρεούται να δηλώσει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα γραφόμενα από τον όπως απεδείχθη «ενοχλητικό» πρώην συνεργάτη του.

Και ουδείς θα πρέπει να ξεχνά, από τον Περιφερειάρχη, τον κ. Σηφάκη, μέχρι και τον τελευταίο υπηρεσιακό παράγοντα της Περιφέρειας, ότι κυρίαρχος είναι αποκλειστικά και μόνον ο πολίτης. Ο οποίος δικαιούται να γνωρίζει κάθε πόντο της ευθείας γραμμής που ενώνει τα όνειρα και τις ανησυχίες του με εκείνους που ψηφίζει για να τον υπηρετούν. Με εκείνους που στέκονται δίπλα και όχι απέναντί του αξιοπρεπώς και με στάση ευθύνης, όσο και με αυτούς που παραγοντίζουν ασύστολα.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

adip

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η (υποχρεωτική πια) απάντηση του Περιφερειάρχη, πέραν της καθυστέρησης, υπήρξε… μνημειωδώς αόριστη και λακωνική, καθώς δεν απαντά σε κανένα από τα ουσιώδη ερωτήματα.

«Αγαπητέ Αντίπα, σας γνωρίζουμε ότι η παραίτηση σας έγινε οριστική μετά την αποδοχή της, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 156 Ν.3852/2010: «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης». Παρά την ειλημμένη απόφαση σας θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την συνεργασία που αναπτύξαμε τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις για τον τόπο. Προσωπικά παραμένω στη διάθεση σας για κάθε δυνατή πρωτοβουλία προς όφελος της κοινωνίας που υπηρετούμε. 
Σας εύχομαι κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία για τη συνέχεια».

 

ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΥΓ 1. Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να υποβαθμίσει ένα γεγονός, όσο κι αν ο παπαγάλος εργάζεται με υπερωρίες. «Πουλί είναι, από τη μύτη πιάνεται» λέει ο θυμόσοφος λαός μας.

ΥΓ 2. Προς… απρόσεκτους συναδέλφους: Πράγματι, όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά. Εν προκειμένω όμως τον καπνό όντως τον είδατε, ή μήπως τον… εφεύρατε;

ΥΓ 3. Οταν μαθαίνουμε  λεπτομέρειες, όποιες κι αν είναι αυτές, τις δημοσιεύουμε, δεν καυχόμαστε ότι τις… κρατάμε.

ΥΓ 4. Δεν ξέρω αν εμείς στο inthecity.gr, γινόμαστε κάπως… δυσάρεστοι. Ωστόσο, ως ένας ιστότοπος πανελλαδικής εμβέλειας με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως στη Μεγαλόνησο (παιδιά της οποίας είμαστε και καμαρώνουμε γι’ αυτό) από την πρώτη ημέρα που βγήκαμε στον διαδικτυακό «αέρα» πριν από περίπου τριάμιση χρόνια, έχουμε αναρτήσει μόνο για την Περιφέρεια Κρήτης 728 άρθρα, στα οποία τα pages έχουν ξεπεράσει τις 250.000, με τα επίσημα στοιχεία στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Ε, λογικό είναι να αποζητούμε την αλήθεια, δεν βρίσκετε;

ΥΓ 5. Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες. Αλλοι για λύπηση και άλλοι για φόβο…

ΥΓ 6. Ο φίλος μου ο Λευτέρης γιόρταζε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Χρόνια του πολλά (και καλά, που λέει και η διαφήμιση).

ΥΓ 7. “Κρητάρχης” ή “Κρητικάρχης” είναι το σωστό; Ενα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό που λέει και το τραγούδι.

ΥΓ 8. Στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Κρήτης, πρέπει να γνωρίζουν ότι η ευγένεια αποτελεί παραδοσιακό κομμάτι της κρητικής μας παράδοσης. Οσο περισσότερη διαθέτουμε, ιδίως σε νεαρές και νεαρούς συναδέλφους, τόσο περισσότερο τους «γλυκαίνουμε». Και δεν έχουμε λόγο για το αντίθετο, έ;…

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αρθρογραφία