ΕπικαιρότηταΠολιτική

Άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας

Την άρση της ασυλίας της Ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας.

Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία. Η ανακοίνωση έρχεται από επίσημη σελίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται πως ζητείται η άρση ασυλίας και της Εύας Καϊλή, η οποία παραμένει υπό κράτηση για την υπόθεση Qatar Gate.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση για Σπυράκη και Καϊλή

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της κας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας».

Σπυράκη: Αποδέχομαι την άρση της ασυλίας μου

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Σπυράκη: Υποψήφια με τη ΝΔ στην A’ Θεσσαλονίκη

Να θυμίσουμε ότι η Μαρία Σπυράκη ανακοινώθηκε προ λίγων ημερών ότι θα είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην A’ Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε γνωστό ότι στις προσεχείς Εθνικές Εκλογές του 2023 η Μαρία Σπυράκη θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Τι ποινές αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή;

Να τονίσουμε ότι η υπόθεση της Σπυράκη δεν φαίνεται να σχετίζεται με αυτή τη Καϊλή, η οποία βαρύνεται με κατηγορίες που επισύρουν μεγάλες ποινές. Είναι αδικήματα για τα οποία, αν κάποιος βρεθεί ένοχος, στο Βέλγιο θα καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκισης ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη ποινή αγγίζει τα 15 έτη.

Η ίδια δεν έχει δικαίωμα να αιτηθεί την έκδοσή της στη χώρα μας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν θα μπορούσε και να βοηθήσει την ίδια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, δεν έχει αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα και αν τελικά θα ζητήσει την έκδοση της ευρωβουλευτού.

Θα συνυπολογιστούν όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αλλά και ποια θα είναι, τελικά, η κατηγορία που θα απαγγελθεί στην Εύα Καϊλή.

Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή

H έρευνα για την Εύα Καϊλή διευρύνεται στην Ελλάδα, καθώς είναι άγνωστο αν τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες είναι τα μοναδικά που συνδέονται με την υπόθεση του Κατάρ.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετοχές, θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες της Εύας Καίλή, του Ιταλού συζύγου της και των στενών συγγενικών της προσώπων μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεσμεύονται με εντολή που έδωσε χθες ο επικεφαλής της Αρχής, o κύριος Βουρλιώτης. Ήδη η παραγγελία του κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες στη χώρα μας με σκοπό να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια μεταβολής του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και να μπλοκάρουν οποιεσδήποτε νέες κινήσεις έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν συνδέονται με ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η απόκτησή τους είναι καθόλα νόμιμη.

Ο κ. Βουρλιώτης έχει ζητήσει μία πρώτη εικόνα από τις κινήσεις των λογαριασμών τους από τις ελληνικές τράπεζες ενώ υπάρχει συνεργασία με Βέλγιο και Ιταλία για τον εντοπισμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας που μπορεί να διαθέτουν εκεί η κ. Καιλή, ο σύζυγός της, ο πατέρας κι η αδελφή της.

Τι εξετάζουν οι αρχές σχετικά με την εταιρία Real Estate

Η εταιρία Real Estate που φέρεται να έχει ιδρύσει η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της πριν ένα μήνα φέρεται να δημιουργήθηκε με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.

Το πρώτο τρωτό σημείο για τον πατέρα της Εύας Καϊλή, εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από το πόθεν έσχες που ως δημόσιος υπάλληλος, καθώς είναι Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να υποβάλλει.

Θα ερωτηθεί δηλαδή πόθεν απέκτησε τα χρήματα αυτά και αν τα έχει συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες που είναι υποχρεωμένος να καταθέτει. Αν πάντως υποστηρίξει ότι ανήκουν στην ευρωβουλευτή, τότε η ποινική ευθύνη θα βαρύνει την κόρη του, την κ. Καϊλή.

Γιατί στο τελευταίο πόθεν έσχες της είναι δηλωμένα:

  • Διαμέρισμα στο Ψυχικό 169,25 τ.μ. + θέση στάθμευσης 10τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 με αντίτιμο 260.000 ευρώ (προερχόμενα από πώληση άλλου περιουσιακού στοιχείου) και αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 659.937,48 ευρώ
  • Διαμέρισμα στην Αθήνα 44 τ.μ. + αποθήκη (κατασκευής 1957, αποκτήθηκαν το 2005)
  • Διαμέρισμα στο Βέλγιο 53 τ.μ. (κατασκευής 1999, αποκτήθηκε το 2015 με δάνειο)
    25% από διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 120 τ.μ. (γονική παροχή)

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα