ΕπικαιρότηταΠολιτική

Αρειος Πάγος: Σε χρόνο ρεκόρ δημοσιεύθηκε η απόφαση υπέρ των πλειστηριασμών

Σε χρόνο ρεκόρ δημοσιεύθηκε η απόφαση από την πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που τάσσεται προφανώς υπέρ των funds κατά πλειοψηφία με ψήφους 569, θέτοντας σε κίνδυνο τα σπίτια τουλάχιστον 700.000 δανειοληπτών.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν 1/2023 απόφασή της, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου «άναψε» το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους, σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», με τη θετική απόφαση του Αρείου Πάγου, 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν κυριολεκτικά στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών.

Πρόκειται για κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα, που θα αλλάξουν χέρια, με συνοπτικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες κατατέθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών από δανειολήπτες, και πολλοί πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν από τα δικαστήρια, εν αναμονή της αποφάσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Συγκριμένα, οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Τα εννέα μέλη τα οποία μειοψήφησαν και εξέφρασαν αντίθετη άποψη, είναι οι Αρεοπαγίτες Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ωστόσο, με τη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα