ΕπικαιρότηταΚόσμος

Απρόοπτη εξέλιξη στην Ουκρανία: Ρωσικό μαχητικό έριξε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό αεροσκάφος φαίνεται να συγκρούστηκε με αμερικανικό drone πάνω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόκειται για μια περιοχή πολύ κοντά στο εμπόλεμο μέτωπο της Ουκρανίας σύμφωνα με αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που επικαλείται το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο AFP.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, πρόκειται για ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su27 φέρεται να χτύπησε ένα αμερικανικό drone επιτήρησης Reaper το οποίο και κατέπεσε.

«Το αεροσκάφος μας, MQ-9, εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να συντριβεί», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πτέραρχος James Haker.

Ένα από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη προκάλεσε στη συνέχεια ζημιά στην έλικα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ζημιά στον έλικα ανάγκασε τις ΗΠΑ να κατεβάσουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια μεταφέρουν επίσης τα ρωσικά δίκτυα TASS, Ria novosti χωρίς παραπάνω λεπτομέρειες προς το παρόν…

Σύμφωνα με το CNN το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έριξε καύσιμα μπροστά του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ένα από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη προκάλεσε στη συνέχεια ζημιά στην έλικα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ζημιά στον έλικα ανάγκασε τις ΗΠΑ να κατεβάσουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί το ρωσικό αεροσκάφος ότι ενήργησε με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο».

«Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την έλικα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», ανέφερε στην ανακοίνωση ο στρατηγός James B. Hecker, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής.

Ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν επιχειρήσει πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη γνωστή τέτοια αλληλεπίδραση, μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια κρίσιμη στιγμή των μαχών.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα