Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΠεριφέρειες

Αποζημιώνονται οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

Η αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από τις ζημιές που προκάλεσαν οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες των ετών 2017 και 2018 καλύπτεται από κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, δηλαδή από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του ΕΛΓΑ.

Το ύψος της αποζημίωσης για το σύνολο των ροδάκινων και νεκταρινιών της χώρας ήταν 8,5 εκατομμύρια ευρώ για 94,4 χιλιάδες στρέμματα για το έτος 2017, ενώ για το έτος 2018 η ζημιά αφορά σε περίπου 200 χιλιάδες στρέμματα στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας και το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας υπέστησαν μεγάλες ζημιές και είναι οικονομικά εξαρτώμενοι από τη ροδακινοκαλλιέργεια.

Οι δίκαιες αντιδράσεις τους αφορούν το ύψος της στρεμματικής αποζημίωσης με δεδομένο ότι τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα σε σχέση με την απώλεια του εισοδήματος τους.

«Ζητάμε από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε, οι παραγωγοί να αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο, αυξάνοντας το ποσό που πρόκειται να διατεθεί για την κάλυψη της ζημιάς», δήλωσε η αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά.

Επίσης, η αποζημίωση θα πρέπει να κλιμακωθεί ανάλογα με την ένταση της ζημιάς.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα (εμφάνιση λεκέδων στο φλοιό των καρπών, μαλάκωμα σάρκας, έντονη καρπόπτωση) εμφανίστηκαν στις ποικιλίες που είτε ήταν ώριμες είτε ωρίμαζαν αμέσως μετά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα τέλη του Ιουνίου.

 

 

Προτεινόμενα