Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Τρία χρόνια διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής

«Σε μία περίοδο fakenews και συνειδητής διασποράς ψευδών ειδήσεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, εξυπηρετώντας είτε προσωπικές στρατηγικές είτε μικροκομματικές λογικές -σίγουρα όχι την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική- η επικοινωνία με τους πολίτες αποτελεί καθήκον και υποχρέωση», τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά τον απολογισμό έργου των τριών ετών διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η ίδια επεσήμανε ότι πρόκειται για μία εκδήλωση μακριά από επετειακές λογικές, που εντάσσεται σε μία λογική παρουσίασης έργου και λογοδοσίας.

«Μία διαδικασία που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, μακριά από τις λογικές της τηλεθέασης και της διαμεσολάβησης των τηλεοπτικών πλατό, στη βάση της ουσίας και της άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη νέας σχέσης των πολιτών με την πολιτική ως «νέα βάση για ένα νέο υπόδειγμα δημόσιας διοίκησης».

Πρόκειται για μία «αμφίδρομη σχέση, όπου οι αιρετοί αναλαμβάνουν την ευθύνη να ηγηθούν, να πάρουν θέση, να προτείνουν στους πολίτες».

 

Τα κυριότερα σημεία από την παρέμβαση της Ρένας Δούρου

* Η άσκηση πολιτικής είναι συλλογική υπόθεση επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ πολιτών και αιρετών.

Αυτή είναι η αφετηρία για μία νέα σχέση πολίτη – πολιτικής, μία νέα βάση ενός νέου υποδείγματος Δημόσιας Διοίκησης. Ενός υποδείγματος που δεν αλλάζει ως δια μαγείας, με εξαγγελίες, δεν επιβάλλεται. Οικοδομείται σε στέρεες βάσεις, με πολίτες -όχι απλά αιτούντες- αλλά ενεργούς εταίρους.

* Από την αρχή της Διοίκησής μας δίνουμε συστηματικά έναν διμέτωπο αγώνα.

Τον αγώνα αλλαγής του υποδείγματος άσκησης διοίκησης και ταυτόχρονα τον αγώνα αντιμετώπισης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

* Πρόκειται για μία προσπάθεια διαρκείας την οποία θα συνεχίσουμε.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή του υποδείγματος Διοίκησης αφορά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία συχνά είναι το άλλοθι της διαφθοράς.

* Από την άλληη αντιμετώπιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών έχει να κάνει σε συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με 14 μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα 73 εκατομμύρια για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου ή τα 32,5 εκατομμύρια ευρώ για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας.

* Εργα που δείχνουν παράλληλα το τι πρέπει να γίνει άμεσα.

Εργα που θα συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε η Περιφέρεια Αττικής να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν πραγματικά μητροπολιτικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

* Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί πρότυπο που υπερβαίνει τα αυτοδιοικητικά όρια χάρη στη διπλή της ιδιαιτερότητα:

Από τη μία, ενεργούμε μαζί άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, διαφορετικών γενιών και αντιλήψεων. Από την άλλη, έχουμε επιλέξει να απορρίψουμε την ταμπέλα της δήθεν «ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης».

* Εχουμε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο:

Είμαστε φανατικά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της άσκησης αποτελεσματικής, χρηστής διοίκησης, κόντρα στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κερδίζουν από την απραξία.

* Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται μία διεκδικητική Περιφέρεια.  Χωρίς τις «δουλείες» που επιβάλλει μία ξεπερασμένη αντίληψη που θέλει την Αυτοδιοίκηση απλό ιμάντα μεταβίβασης εντολών της κεντρικής εξουσίας. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή.

Εμείς το status quo του παρελθόντος το ξεθεμελιώνουμεόχι με λόγια και αναθέματα, αλλά με έργα.

Εργα με πρόγραμμα, με σχέδιο, που θα συνεχίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, με σύντομες ομιλίες τους περιέγραψαν τους βασικούς άξονες του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα και σκιαγράφησαν τα επόμενά τους βήματα.

 

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής