Περιφέρεια Δυτικής ΕλλάδαςΠεριφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΠεριφέρειες

Απολογισμός του Διεθνούς Συνεδρίου στη Δυτική Ελλάδα

“Η αξιολόγηση του Συνεδρίου μας αποτελεί το σημαντικότερο βήμα μας”, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν εισηγήσεις σε περισσότερες από 20 θεματικές συνεδρίες και τους συμμετέχοντες εισηγητές που υπερέβησαν τους 85.

Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν η παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτελεί βασικό μοχλό εξόδου από την κρίση και θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, συμμετείχαν συνολικά οκτώ εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέξανδρος Χαρίτσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, o Δημήτριος Μπαξεβανάκης, υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας και γενικοί γραμματείς Υπουργείων.

Για τη διάκριση που κατέκτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017, μίλησαν η Corina Cretu η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ευρωπαϊκής και ο Markku Markkula αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η βράβευσή της ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017 είναι ένδειξη ότι τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι θεσμοί αλλάζουν» επεσήμανε για τη Δυτική Ελλάδα ο John Podesta διευθυντής και ιδρυτής του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας για την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην Προεδρία των ΗΠΑ, επιτελάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, συμμετείχαν πέντε συνολικά περιφερειάρχης, εκτός του κ. Κατσιφάρα, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, οι περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι κ.ά.

Ιδιαίτερο ήταν και το ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες, όπου οι δηλώσεις συμμετοχών ανήλθαν σε 566.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν έντονο μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ από τις σημαντικότερες στιγμές του Συνεδρίου ήταν οι ερωτήσεις του κοινού, τόσο στον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ο οποίος παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, δίνοντας απαντήσεις σε περιφερειάρχες, δημάρχους και συμμετέχοντες, όσο και ο διάλογος για την επιχειρηματικότητα με τον κ. Podesta.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη συμβολική παράδοση σκυτάλης, από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαδέχεται την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια και είναι η δεύτερη ελληνική περιφέρεια στην ιστορία του θεσμού που κατακτά αυτή τη διάκριση.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα μέλη της Επιτροπής, δηλώνοντας ότι “η δημόσια διοίκηση διαθέτει στελέχη ικανά και δραστήρια που μπορούν να ανταποκρίνονται σε δύσκολες αποστολές”.

Δήλωσε δε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διοργάνωσης, το επίπεδο της συνεργασίας και της αποδοτικότητας. “Πρόκειται για μία συνεργασία που μπορεί ν αποτελέσει πρότυπο καλής πρακτικής” επεσήμανε.

Τέλος, ο περιφερειάρχης εκφράζει τις δημόσιες ευχαριστίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση και ιδιαίτερα την Εθνική Τράπεζα που ήταν ο μεγάλος χορηγός του Συνεδρίου και την τοπική επιχείρηση More Design Γεωργιόπουλος.

 

Προτεινόμενα