Σε εγχείρηση εγκεφάλου εξ αποστάσεως μέσω δικτύου 5G υπεβλήθη στην Κίνα ασθενής με Πάρκινσον, ο οποίος έλαβε εμφύτευμα διέγερσης εγκεφάλου (DBS), σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.
Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου του… 2019 στο Γενικό Νοσοκομείο του Κινεζικού Στρατού (PLAGH) με τη βοήθεια της China Mobile και τεχνολογίας 5G της Huawei, αναφέρει το CGTN, ωστόσο ήρθε τώρα στην επιφάνεια, καθώς η πανδημία και οι επιπτώσεις της δυσκόλεψαν σε μεγάλο βαθμό την εξωτερίκευση των ουσιαστικών αποτελεσμάτων από την συγκεκριμένη (ωστόσο πλήρως επιτυχημένη) προσπάθεια, η οποία με το οριστικό τέλος της παγκόσμιας περιπέτειας με τον κορωνοϊό, έρχεται να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και να δώσει μια νέα ώθηση “και” στην ιατρική Επιστήμη…
Οπως έγινε γνωστό, επικεφαλής ήταν ο Λινγκ Ζιπέι, διευθυντής του Πρώτου Ιατρικού Κέντρου του PLAGH (εδρεύει στο Πεκίνο) και του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου της Χαϊνάν του PLAGH.
Η επέμβαση κράτησε περίπου τρεις ώρες.
Ο Λινγκ την άρχισε στις 9 π.μ., χειριζόμενος τα χειρουργικά όργανα από απόσταση 3.000 χλμ, ενώ ο ασθενής ήταν στο Πεκίνο, με ακρίβεια micron, μέσω υπολογιστή και δικτύου 5G, εμφυτεύοντας το DBS στο βέλτιστο δυνατό σημείο.
«Εργάζομαι εναλλάξ στο Πεκίνο και στη Χαϊνάν, και η εγχείρηση έλαβε χώρα ενώ ήμουν στη Χαϊνάν. Ενας ασθενής με Πάρκινσον στο Πεκίνο χρειαζόταν επέμβαση και δεν μπορούσα να πετάξω στη Χαϊνάν», είπε ο Λινγκ, προσθέτοντας ότι το δίκτυο 5G έλυσε προβλήματα όπως το video lag και η καθυστέρηση στον τηλεχειρισμό που παρουσιάζονταν σε δίκτυο 4G, με αποτέλεσμα μια εγχείρηση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. «Και σχεδόν δεν καταλάβαινες πως ο ασθενής ήταν 3.000 χλμ, μακριά», σημείωσε.
Σύμφωνα με το CGTN, διεξήχθη και επέμβαση στο Σεντζέν υπό τις οδηγίες σε πραγματικό χρόνο ενός ειδικού στο Πεκίνο, χάρη σε εικόνες υψηλής ανάλυσης που μεταδίδονταν μέσω live streaming, φυσικά μέσω του δικτύου 5G.