ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Απίστευτες καταστροφές στη Ζάκυνθο από πλημμύρες και κατολισθήσεις (ΦΩΤΟ)

Απίστευτες εικόνες αντίκρισαν πρωί πρωί οι κάτοικοι της Ζακύνθου, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες, προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο νησί.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του imerazante.gr, η κακοκαιρία που έπληξε χθες τη Ζάκυνθο δημιούργησε προβλήματα σε πολλά σπίτια και επιχειρήσεις.

Τα ξημερώματα απεγκλωβίστηκαν περίπου 50 Ρομά από οικόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο, η πυροσβεστική έκανε πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ ζημιές σε οικία προκάλεσε κατολίσθηση στην Παλιά Βρύση. Δρόμοι σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστοί, ενώ σε λίμνη μετατράπηκαν σημεία σε Λαγανά, Καλαμάκι, Αμπελόκηπους, Αγιο Δημήτρη, Σαρακινάδο, Καλπάκι και σε άλλα χωριά. Επίσης, κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε Αργάσι – Βασιλικό, Ακρωτήρι, Κάστρο, Λιθακιά και Ξύγκια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος

Όπως επιβεβαίωσε τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος, ζητήθηκε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το imerazante.gr. «Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε μιλήσει με τον Υπουργό και προχωράμε στο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες και αυτοί που έχουν υπέστησαν ζημιές στα σπίτια τους», δήλωσε η κ. Μοθωναίου.

Ο κ. Σπίνος πρόσθεσε: «Θα διευκρινίσουμε λεπτομέρειες σε συνεργασία με την κυβέρνηση, γιατί υπάρχει και επικοινωνία με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και για να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει. Είναι διαδικασία σε εξέλιξη».

Περισσότερες από 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

Ο Αναπληρωτής Διοικητής Νομού της Π.Υ. Ζακύνθου Παναγιώτης Ακτύπης σημείωσε ότι μέχρι και αργά το απόγευμα είχαν γίνει στο νησί μας πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις και ζήτησε από τον κόσμο να μην κάνει περιττές μετακινήσεις, γιατί ακόμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

«Περίπου 90 άτομα ήταν όσοι απεγκλωβίσαμε και συνεχίζεται η καταγραφή. Έχουμε 15 συνεργεία άντλησης και επέμβασης. Έχουν έρθει ενισχύσεις από απέναντι, ομάδα 6 ατόμων ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) και 4 οχήματα από υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας. Είμαστε σε γενική επιφυλακή. Προσπαθούμε μέρα νύχτα να λύσουμε τα προβλήματα. Στην εκκλησία του Ρόϊδου παραλίγο να πνιγεί ένα άτομο με το αυτοκίνητο του. Κινδύνευσε πολύ, γιατί άρχισαν να μπαίνουν νερά και έφτασε το νερό πάνω από την πόρτα. Συμβαίνουν συνέχεια τέτοια περιστατικά και να μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους οι πολίτες ότι μπορούν να περάσουν από νερά. Έκλεισαν οι δρόμοι και παρόλα αυτά 3-3.30 το πρωί έκαναν βόλτες στον Λαγανά και εγκλωβίστηκαν 4-5 νεαροί».

Μεγάλη κατολίσθηση στην Παλιά Βρύση

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στην πόλη στην περιοχή Κοργιαλός στην Παλιά Βρύση κοντά στην Πικριδιώτισσα αφού λόγω κατολίσθησης το «βουνό» μπήκε μέσα σε ένα σπίτι ενώ αρκετά ακόμη κάτοικοι της περιοχής εγκλωβίστηκαν, αφού διεκόπη η μοναδική δίοδος.

Ο κ. Παναγιώτης Θεοδόσης που είδε το βουνό να έρχεται ουσιαστικά μέσα στο σπίτι του δήλωσε στην “ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου”: «Κατέβηκε το βουνό και δεν υπήρχε κανένας να σηκώσει το τηλέφωνο. Ακόμα και το 100 μας έλεγε ότι δεν έχει δουλειά. Hρθαν το πρωί να βάλουν κορδέλα. Η λάσπη ήταν στο 1 μέτρο και από το πρωί βγάζαμε νερό και λάσπη μέσα από το σπίτι. Δεν περιμένουμε από κανέναν, τίποτα, όπως πάντα».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα