ΕπικαιρότηταΠολιτική

Αντιπολιτευτικό “σφυροκόπημα” κατά της κυβέρνησης για τα προβλήματα στην Αττική Οδό

EUROKINISSI

Κύματα σκληρής αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση μετά το απόλυτο φιάσκο της Αττικής Οδού, αλλά και συνολικά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα περισσότερα σημεία της χώρας.

 

ΣΥΡΙΖΑ

«Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ. Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν το δρόμο. Διακόσιοι επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο. Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Ενα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της, και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα. Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού. Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων. Δεν μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δεν μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία. Οσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», ανέφερε η ανάρτηση του κ. Τσίπρα χθες το πρωί. Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ευθύνες είναι προφανείς, αλλά τώρα είναι η ώρα της συνδρομής σε όσους δοκιμάζονται».

Λίγο αργότερα, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου, έγινε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος με την αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο στην Αττική Οδό, το οποίο και χαρακτήρισε «επικοινωνιακό θέαμα».

 

Νίκος Ανδρουλάκης

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν μόνοι τους στο έλεος της κακοκαιρίας. Αλλοι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, άλλοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, και βέβαια με κλειστές κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας για ώρες. Μέρες τώρα ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός. Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

 

Δημήτρης Κουτσούμπας

Για κυβερνητική ολιγωρία και αδιαφορία έκανε λόγο ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζητά την κρατικοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών οδών, όπως η Αττική Οδός. «Αυτός ο εφιάλτης είναι κάτι παραπάνω από κυβερνητική ολιγωρία κι αδιαφορία. Είναι η ίδια η εγκληματική πολιτική που συντηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και του κρατικού σχεδιασμού, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες γιατί τις θεωρεί “ανεπίτρεπτο κόστος”. Μπροστά τους κατέρρευσε με πάταγο για άλλη μία φορά το αστικό κράτος, κατά τ’ άλλα ταχύτατο και ικανότατο, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, όμως γυμνό από μέσα, υποδομές και προσωπικό, ανίκανο και χωρίς σχέδιο, όταν πρέπει να προστατέψει το λαό. Η μόνη τελικά “προστασία” του κράτους περιορίζεται στο κυβερνητικό δόγμα της “ατομικής ευθύνης”, που τη μια λέει “φύγετε για να σωθείτε” και την άλλη “μείνετε στα σπίτια για να σωθείτε”. Ντροπή! Η πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών στη χρυσοπληρωμένη Αττική Οδό ξεμπροστιάζει εκείνους που έχουν κάνει σημαία τους την επιχειρηματική δράση, η οποία όμως ούτε θέλει ούτε μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Σήμερα προβάλλει από παντού η απαίτηση οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι εθνικές οδοί να είναι λαϊκή περιουσία χωρίς διόδια και χαράτσια, με σύγχρονα μέσα κι υποδομές. Εδώ και τώρα, και χωρίς άλλη καθυστέρηση, να αποκατασταθούν τα προβλήματα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς, περιφέρειες και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων, να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία. Εδώ και τώρα με αίσθημα αλληλεγγύης να μη μείνει κανείς μόνος, κανείς απροστάτευτος», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

 

Γιάνης Βαρουφάκης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών και Μεταφορών, Στυλιανίδη και Καραμανλή, υπό τον τίτλο «Πλήρης και συνειδητή αποτυχία διαχείρισης μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας από τη Μητσοτάκης Α.Ε. και τους ολιγάρχες που νέμονται τις υποδομές της χώρας», κατέθεσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ 25.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Βαρουφάκης και οι βουλευτές του κόμματος καταγγέλλουν ασυνεννοησία των αρμοδίων και έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση μιας κακοκαιρίας, που όπως υπογραμμίζουν, είχε προβλεφθεί τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς την έντασή της, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι η αποζημίωση των 2.000 ευρώ για τα εγκλωβισμένα οχήματα στην Αττική Οδό δεν θα εμποδίσει τη διεκδίκηση κάθε άλλου νόμιμου δικαιώματος των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν, καθώς και εξηγήσεις για τα μέτρα που έλαβε ο κρατικός μηχανισμός.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα