Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Ανησυχητικό φαινόμενο θνησιμότητας ψαριών στον Σχινιά

Η κατάθεση πρότασης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας ψαριών στον υγρότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στην Παλλήνη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, μετά από σχετική εισήγηση της Δ/νσης Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής.

Τις θερμές περιόδους αλλά και το φθινόπωρο των τελευταίων ετών έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής μετακίνησης αλλά και συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού χελιών (Anguilla Anguilla) στους υπερχειλιστές του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά.

Τα χέλια εγκλωβίζονται σε μικρές δεξαμενές δίπλα στους θυροφραγμούς που διοχετεύουν το νερό προς το Μεγάλο Έλος του Σχινιά και πεθαίνουν εκεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών ψαριών, εκτός της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, προκαλεί έντονη δυσοσμία και εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους.

Επειδή κρίνεται απαραίτητο ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου να γίνει μελέτη της κίνησης των χελιών αλλά και να εξακριβωθούν τα αίτια της μαζικής θνησιμότητάς τους, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης προς την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης της ιχθυοπανίδας.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εκπονηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, το οποίο διαθέτει την εξειδικευμένη επιστημονική στελέχωση και τεχνογνωσία για την ολοκλήρωσή του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

• Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου

• Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νάσος Αναγνωστόπουλος

• Η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα Αλιείας, Παρασκευή Τουτουντζή

• Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Δ/νσης Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, Αντιγόνη Χατζηαθανασίου

• Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Κων/νος Ακρίβος

• από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, η Msc βιολόγος Μαρία Τριβουρέα

• Από το Τμήμα Διατήρησης Φυσικού Περιβάλλοντος και από το ΕΛΚΕΘΕ, ο Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης, γεωγράφος-βιολόγος στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής