COVID-19Featured

Ανησυχία και εγρήγορση στο ECDC: Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, σε ακόμη πέντε χώρες

Σε τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, επεκτείνεται η άγνωστης προέλευσης επιδημία ηπατίτιδας σε παιδιά, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στη λίστα προστίθενται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, εννέα ύποπτα κρούσματα ερευνώνται στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ενώ από τα δεκάδες παιδιά που ασθένησαν, τουλάχιστον επτά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Το ECDC διερευνά τα κρούσματα στην Ευρώπη σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, επισημαίνει το Κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Ολα τα κρούσματα έχουν άγνωστη αιτία, ωστόσο «η λοιμώδης αιτιολογία θεωρείται πιο πιθανό σενάριο». Δύο κρούσματα στη Βρετανία ήταν «επιδημιολογικά συνδεδεμένα», ανέφερε το ECDC.

Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν» είχε τονίσει πρόσφατα το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, με την επισήμανση ότι «η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί». 

Η ηπατίτιδα, ή φλεγμονή του ήπατος, προκαλείται συνήθως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C και E, οι οποίοι όμως δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα παιδί. Τα μισά παιδιά βρέθηκαν ωστόσο θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων 

Σύμφωνα με το ECDC, τα κρούσματα στην Βρετανία αφορούν παιδιά με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα και αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων.

Πολλά εμφάνισαν ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του άσπρου των ματιών) και ορισμένα ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, διάρροια και έμετο.

Εως και τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχαν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, με τουλάχιστον επτά παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν. Άλλα περιστατικά ανέρρωσαν χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία αφορούν βρέφη και νήπια 2-5 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Η Σκωτία καταγράφει κατά μέσο όρο 4 κρούσματα ηπατίδιδας σε παιδιά κάθε χρόνο.

Φέτος, όμως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, είχαν επιβεβαιωθεί 13 περιστατικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο», λέει η Ντέιρντρε Κέλι, ηπατολόγος παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία.

Από τις αρχές του έτους, η μονάδα της έχει διαγνώσει 40 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, συγκριτικά με 7 το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου το 2018.

Στην Ελλάδα

Για το θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα μίλησε ο γιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας.

«Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορωνοϊού) που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορωνοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη», δήλωσε.

«Θα περιμένουμε τους ειδικούς να διερευνήσουν ένα προς ένα αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε μεταμόσχευση. Θέλει πολύ μεγάλη επιτήρηση», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19