ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Άμφισσα και αγωνία στον Παρνασσό – Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή της Άμφισσας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς και υπάρχει συναγερμός για τον Παρνασσό, καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στον Εθνικό Δρυμό.

Ήδη οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το 112 στην περιοχή της Ιτέας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Στερεάς και ο δήμαρχος Ιτέας ζήτησαν να βγει 112 για προληπτική απομάκρυνση από τη βόρεια πλευρά της Ιτεας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα) και η Πολιτική Προστασία έστειλε το σχετικό μήνυμα.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει.

Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι. Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Η μάχη των πυροσβεστών θα είναι ολονύκτια. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στην Αργολίδα

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην Αργολίδα, με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Κρανίδι το οποίο και εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr, που δημοσιεύει και τις παρακάτω φωτογραφίες, η φωτιά έχει μπει μέσα στις εγκαταστάσεις του τουριστικού συγκροτήματος Amanzoe και ορισμένες κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη με τις φλόγες, με το ξενοδοχείο να έχει εκκενωθεί και τον κόσμο να έχει απομακρυνθεί από το σημείο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Αγωνία και στην Ηλεία με τις αναζωπυρώσεις

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση που σημειώνεται στο μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Ηλεία με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη ώστε να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον Λάτα Ηλείας για προληπτική απομάκρυνση από την περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Λάτα, εκκενώστε τώρα προς Εφύρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σημειώνονται «καύσεις εντός της πυρκαγιάς» ενώ δεν απειλούνται σπίτια.

Οι δυνάμεις που έχουν ριχτεί στη «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς είναι ιδιαιτέρως ισχυρές και ειδικότερα στο πύρινο μέτωπο βρίσκονται 195 πυροσβέστες, επτά πεζοπόρα τμήματα και τέσσερα αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα