FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Ανδρουλάκης στην Ευρωβουλή: Ο Τύπος υποτάσσεται όλο και πιο πολύ στην εκάστοτε εξουσία (VIDEO)

Την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής, είναι από τα θύματα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, καθώς παρακολουθούνταν και από το Predator, αλλά και από την ΕΥΠ, που ήταν υπό την εποπτεία του Μαξίμου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με θέμα “Η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα”, σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

“Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό και αξιόπιστο για τον πολίτη κράτος δικαίου, που εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων του απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα”. Παράλληλα, τόνιζε ότι “βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως συνάδελφος. αλλά και ως θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

“Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό και αξιόπιστο για τον πολίτη κράτος δικαίου, που εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων του απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία.

Τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα.

Ομως, η απάντηση σε αυτή τη διολίσθηση, δεν μπορεί να είναι οι συμψηφισμοί μεταξύ αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από έναν συνεχιζόμενο κατήφορο.

Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως συνάδελφος και θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά και ως Πρόεδρος μιας παράταξης, που δημιούργησε στην Ελλάδα τις Ανεξάρτητες Αρχές και διαχρονικά αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τι, όμως, μάθαμε στους έξι μήνες από τη στιγμή που οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκάλυψαν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator;

Ενας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του Πρωθυπουργού εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, παρακολουθούσε με το αιτιολογικό του δήθεν «εθνικού κινδύνου» εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές, ακόμη και εν ενεργεία υπουργό, αλλά και ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Μετά την αποκάλυψη, δημόσια έλεγαν ότι επιδιώκουν να έρθουν όλα στο φως, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων.

Υπονόμευσαν το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής στην ελληνική Βουλή αποκλείοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων και επιστρατεύοντας το «απόρρητο».

Δύο φορές ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων.

Κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν ακόμη και στην αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρα του Προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής κ. Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες.

Βέβαια, πριν από κάποια χρόνια όταν ως δικαστής υπερασπιζόταν την ελευθερία του Τύπου από τις αυθαιρεσίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, τότε ήταν καλός για τη Νέα Δημοκρατία και κακός για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά όταν πορεύεσαι χωρίς αρχές και αξίες, γρήγορα αποδεικνύεται ότι δεν θες να αντιμετωπίσεις το τέρας, αλλά να το μιμηθείς.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δυστυχώς στις μέρες μας ο Τύπος αντί να ελέγχει, υποτάσσεται όλο και περισσότερο στην εκάστοτε εξουσία.

Ακόμα και το αίτημά που έχω από το φθινόπωρο ανακοινώσει και καταθέσει μαζί με έγκριτους συνταγματολόγους, ώστε να διαπιστωθεί εάν η Ελληνική Κυβέρνηση όταν με παρακολουθούσε το 2021, παραβίαζε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασυλία μου, σήμερα γίνεται αντικείμενο συκοφαντίας.

Παρουσιάζεται από διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως μία προσπάθειά μου να προστατευτώ από ένα δήθεν σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες.

Οσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου, να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα.

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, πήρα όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μου δίνει η ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Γιατί έχουμε χρέος πάνω απ’ όλα να μπούμε εμπόδιο στις δυνάμεις, που οδήγησαν τη χώρα μας σε οικονομική απόκλιση, βάζοντας τον ελληνικό λαό σε μία δεκαετή οδυνηρή περιπέτεια. Τώρα με τις πρακτικές τους, οι ίδιες δυνάμεις οδηγούν τη χώρα σε μια θεσμική απόκλιση.

Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει χρέος να αποκαλύψει τους πρωταγωνιστές και όσους επιχείρησαν τη συγκάλυψη προσβάλλοντας ταυτόχρονα και το Σύνταγμα αλλά και τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα, το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι, που απειλούν τη φιλελεύθερη Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους κινδύνους είναι ο εθισμός και ο συμβιβασμός των πολιτών με την ιδέα ότι είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας.

Οτι βρίσκονται στο έλεος της όποιας κρατικής ή ιδιωτικής υπηρεσίας έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει το απόρρητο των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων.

Οτι είναι ουτοπικό να αξιώνει το σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους και την προσωπικότητα των ανθρώπων.

Αφήσαμε το πεδίο ελεύθερο στην επέλαση των fake news και των τερατολογιών του διαδικτύου.

Ας κάνουμε ως Ενωση κάτι δραστικό και θεσμικό, για να προλάβουμε τον πλήρη ευτελισμό της έννοιας του κράτους δικαίου.

Εκτός και αν πιστεύουμε, ότι μπορεί να υπάρξει η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς τις εγγυήσεις του.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured