Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΠεριφέρειες

Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Α.Π.Θ.

Τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με 955.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενέκρινε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το έργο προβλέπει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του ΑΠΘ και συγκεκριμένα των «δικτυακών υποδομών ασύρματης πρόσβασης και κεντρικών υπολογιστικών υποδομών».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε:

«Με 955.000 ευρώ χρηματοδοτούμε την ψηφιακή αναβάθμιση της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, δίνοντας τη δυνατότητα για ενίσχυση της δικτυακής υποδομής του μεγαλύτερου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, ώστε να αναβαθμιστεί τελικά η ασύρματη πρόσβαση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιστημόνων-επισκεπτών του ΑΠΘ.

Το Ενοποιημένο Δίκτυο Ασύρματης Πρόσβασης του ΑΠΘ άρχισε να δημιουργείται το 2011 και το πλήθος των μελών του ΑΠΘ που το χρησιμοποιούν πλέον ξεπερνά τα 30.000 άτομα το μήνα. 

Στο ασύρματο δίκτυο της Πανεπιστημιούπολης συνδέονται επίσης κάθε μήνα περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες αξιοποιώντας προσωρινούς ημερήσιους λογαριασμούς πρόσβασης.

Παράλληλα, το δίκτυο χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του ΑΠΘ, οπότε κρίναμε σκόπιμο ότι απαιτείται ενίσχυση του δικτύου και αναβάθμισή του, ώστε να εξυπηρετεί με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και αξιοπιστία τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και τους επιστημονικούς επισκέπτες.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, ώστε να βελτιώσει το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου η πανεπιστημιακή κοινότητα (επιστήμονες και φοιτητές) να έχει όλα τα εφόδια για να επιτελέσει το έργο της. Η επένδυση στη γνώση και στην εκπαίδευση, με την εισαγωγή των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί κεντρικό στόχο της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Θέλω να συγχαρώ τους επικεφαλής του ΑΠΘ και τον πρύτανη Περικλή Μήτκα για την καλή προετοιμασία του συγκεκριμένου έργου, ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε και να το χρηματοδοτήσουμε μέσω του ΕΣΠΑ».

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, προβλέπεται προσθήκη επιπλέον wireless access points (APs) νέας τεχνολογίας και αυξημένων δυνατοτήτων. Επίσης, θα αναβαθμιστεί η ενσύρματη δικτυακή υποδομή, ώστε τα APs να έχουν υψηλής ταχύτητας σύνδεση με το δίκτυο του ΑΠΘ, ενώ θα ενισχυθούν και οι κεντρικές υπολογιστικές υποδομές του ΑΠΘ, με εξυπηρετητές νέας τεχνολογίας, αυξημένων δυνατοτήτων και χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος.

Προβλέπεται επιπλέον να αυξηθούν οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι της υποδομής, να διασφαλιστούν κρίσιμες λειτουργίες του πανεπιστημίου με την κατανομή του κεντρικού εξοπλισμού πληροφορικής σε δυο επιμέρους datacenters και να ενισχυθεί η ιδρυματική συστοιχία επιστημονικών υπολογισμών υψηλών επιδόσεων «Αριστοτέλης» (High Performance Computing HPC Cluster) του ΑΠΘ με την προσθήκη σύγχρονων εξυπηρετητών και καρτών GPUs (πολυπύρηνων επεξεργαστικών μονάδων) τελευταίας τεχνολογίας στη δυναμικότητα της συστοιχίας.

 

Προτεινόμενα