Αρθρογραφία

Αναγκαία η αναγνώριση στην Ελλάδα του νέου ονοματεπώνυμου μέσω Deedpoll

Γράφει η δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Αναστασία Χρ. Μήλιου*

Είναι γεγονός ότι το Brexitέχει φέρει αναστάτωση σε πολλούς τομείς της ζωής, όχι μόνο των Βρετανών, αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται εκεί.

Μεταξύ αυτών και των Ελλήνων, που η ανεργία και η οικονομική κρίση ώθησε τα τελευταία χρόνια, να μετακομίσουν στην Μεγάλη Βρετανία για μια αξιοπρεπή θέση εργασίας.

Αρκετοί υποχρεώθηκαν να αλλάξουν το ονοματεπώνυμο τους με την απλή διαδικασία του Deedpoll, υιοθετώντας ένα πιο εύκολο, εύηχο κ απλό σε προφορά ονοματεπώνυμο.

Η βασική αλλαγή έγινε στα επώνυμα, που στην Ελλάδα, βάσει του νόμου, δεν είναι καθόλου εύκολο  να αλλάξουν.

Αντίθετα, στην Mεγάλη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αλλαγή του επωνύμου γίνεται με μια απλή μονομερή δήλωση, που υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και από έναν ακόμα μάρτυρα.

Με τη μονομερή αυτή δήλωση, μπορεί να αλλάξει αυτομάτως ακόμα και το βρετανικό διαβατήριο.

Για τους Ελληνες που έχουν και τις δύο ιθαγένειες και άρα δύο διαβατήρια, τα πράγματα πριν από το Brexitήταν απλά.

Χρησιμοποιούσαν το  βρετανικό διαβατήριο για όλες τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός Βρετανίας και το ελληνικό διαβατήριο το είχαν παρατημένο και ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι, με το ελληνικό όνομα.

Μετά το Brexit, η ανανέωση του βρετανικού διαβατηρίου για τον Ελληνα που έχει διπλή ιθαγένεια, προϋποθέτει ότι το  όνομά του και στο ελληνικό διαβατήριο είναι το ίδιο, ειδάλλως δημιουργούνται επιπλοκές στην έκδοση του νέου βρετανικού διαβατηρίου και στην εν συνεχεία χρήση του, αφού αναγράφεται σε αυτό και το ελληνικό διαφορετικό όνομα.

Για δε αυτούς που δεν είχαν μέχρι τώρα βρετανικό διαβατήριο, ακόμα και αν έχουν αλλάξει τα στοιχεία τους, με το deedpoll το νέο βρετανικό διαβατήριο θα εκδοθεί με τα ελληνικά ονόματα, οπότε πάλι υπάρχει δυσχέρεια στην χρήση του.

Και τούτο, καθώς όλα τα στοιχεία σε τράπεζες, πιστοποιητικά, διπλώματα οδήγησης κ.λπ. θα είναι με τα στοιχεία του deedpoll, αλλά το διαβατήριο με τα ελληνικά στοιχεία.

Τι γίνεται επομένως σε αυτή την περίπτωση;

Το deedpoll είναι μια διοικητική πράξη  που είναι νόμιμη και έχει ισχύ σε όλες τις χώρες.

Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αναγνωρισθεί η ισχύ της στην Ελλάδα και να επέλθουν και στα ελληνικά έγγραφα, πιστοποιητικό γέννησης και ταυτότητα, αυτά που ισχύουν στα βρετανικά.

Απαιτείται αίτηση ενώπιον του Ελληνικού Δικαστηρίου, με την οποία αιτούμαστε να αλλάξει το ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα και αυτή η αλλαγή να καταχωρηθεί σε εκείνες τις δημόσιες  υπηρεσίες που θα επιτρέψουν την αλλαγή του ονόματος και στο ελληνικό διαβατήριό μας, ώστε να επέλθει πλήρης ταυτοπροσωπία μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού ονόματος.

Οι υποθέσεις αυτές δικάζονται σε λίγους μήνες από την κατάθεση της αίτησης, και η έκδοση της απόφασης δεν αργεί πολύ.

Ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής είναι περίπου οκτώ (8) μήνες.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  ΧΡ.  ΜΗΛΙΟΥ

 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

Λεωφόρος Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή

Τηλέφωνα: 6945-028153, 213-0338950

email: natmil@otenet.gr

fb: Αναστασία Μήλιου

www.legalaction.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αρθρογραφία