FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Αμετακίνητος ο Μακρόν για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – «Θα επωμισθώ την αντιδημοφιλία για το γενικό συμφέρον»

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία και να θέσει σε εφαρμογή το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα ως το τέλος του χρόνου δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα κρατικό και έναν ιδιωτικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δήλωσε ωστόσο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν αναγκαία και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους.

Ο Εμάνουελ Μακρόν καταδίκασε εξάλλου τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση. Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Εκ παραλλήλου δήλωσε ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλα κέρδη να αναδιανείμουν τμήμα από αυτά στους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε ότι δεν διεφάνη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και ότι εμπιστεύεται την πρωθυπουργό Ελίζαμπετ Μπορν, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει δώσει εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν προτάσεις σχετικές με τον τομέα της μετανάστευσης, της αναμόρφωσης της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μακρον επισήμανε ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και ότι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις, καταλήγοντας ωστόσο ότι είναι απολύτως αναγκαίες και γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να τις προωθήσει.

Μακρόν: Έτοιμος «να επωμισθεί την αντιδημοφιλία του»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιμένει παρά την γενική δυσαρέσκεια ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να εφαρμοσθεί «πριν από το τέλος του έτους» και δηλώνει έτοιμος «να επωμισθεί την αντιδημοφιλία του».

Κατά την διάρκεια 35λεπτης συνέντευξής του στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France2, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση είναι «αναγκαία» και ότι δεν την πραγματοποιεί «επειδή του αρέσει».

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ».

Αλλά «δεν υπάρχουν 36 λύσεις» εκτός της παράτασης του χρόνου εργασίας, είπε επαναλαμβάνοντας ότι η μεταρρύθμιση πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν σε τάξη».

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, διάλυσης του κοινοβουλίου ή δημοψηφίσματος επανέλαβε ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «έχει την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία αυτής της κυβερνητικής ομάδας», απευθύνοντας έκκληση για την «διεύρυνση της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε επίσης τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ’ εξαίρεσιν κέρδη που τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο και τους ζήτησε μία «κατ’ εξαίρεσιν συμβολή» ώστε «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά.

Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση θα επεξεργασθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured