ΕπικαιρότηταΚόσμος

Αλβανία: Ο Ράμα έστησε σόου για να στηρίξει τον Ερντογάν

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ρίνα ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, και αμέσως μετά παρέστη στην πόλη Λιάτσι, βορειοδυτικά των Τιράνων, σε τελετή παράδοσης 520 διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2020.

Η εκδήλωση, την οργάνωση και τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η τουρκική πλευρά, αξιοποιήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο και τον Αλβανό πρωθυπουργό με ανταλλαγές φιλοφρονήσεων περί αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και χωρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέδειξε στην ομιλία του τον πρωταγωνιστικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό του αλβανικού λαού, ενώ ο Ράμα δήλωσε «περήφανος που έχει φίλο τον Ερντογάν».

Την ώρα πάντως που ο Ερντογάν συμμετείχε στην τελετή παράδοσης των σπιτιών, μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, στην πόλη Λέζα, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, απέδιδε τιμές στο μνημείο του εθνικού ήρωα της Αλβανίας Γεώργιου Καστριώτη, με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του.

Πρόκειται για κίνηση του Μέτα που δεν πέρασε απαρατήρητη και κάθε άλλο παρά σύμπτωση θεωρήθηκε.

Από το 1990 και εντεύθεν ο Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) υπήρξε “αγκάθι” στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με την Τουρκία να επιμένει στην εξάλειψη κάθε τι που τον θυμίζει στις επίσημες επισκέψεις ηγετών της στην Αλβανία.

Ο Καθολικός Αλβανός πολιτικός Νάρντ Ντόκα, δήλωσε ότι στην πλατεία που σήμερα πήρε το όνομα του Τούρκου προέδρου, ο Γεώργιος Καστριώτης είχε δώσει μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες κατά του Σουλτάνου.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τις άριστες σχέσεις έξι αιώνων, όπως είπε, που σήμερα δεν είναι απλώς διακρατικές και πολιτικές, αλλά και ανθρώπινες, «σκαλισμένες και στις πέτρες».

Ο Ερντογάν ζήτησε δημόσια από την αλβανική πλευρά «να ανταποκριθεί θετικά στις ευαισθησίες της Τουρκίας», να διαλύσει τους πυρήνες της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και να παραδώσει στην Τουρκία στελέχη της που βρίσκονται στην αλβανική επικράτεια.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα