ΕπικαιρότηταΚόσμος

Αλλαγή σκηνικού: Μόσχα απειλεί Αγκυρα με ταξιδιωτική οδηγία

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Ετσι, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του, η Ρωσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία στο μέλλον για την Τουρκία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ ως εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου, επεσήμανε ότι η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία την προστασία των Ρώσων διπλωματών και των ρωσικών εγκαταστάσεων.

Ερωτηθείς εάν το Κρεμλίνο θα έδινε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγία που θα συνιστούσε στους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, ο Πέσκοφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό «είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών», διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να το κάνουμε «αυτή τη στιγμή».

Σημειώνεται ότι τυχόν ρωσική ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία θα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην τουρκική οικονομία, καθώς το 2018 επισκέφτηκαν τη γείτονα 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Τουρκία ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Sputnik, o Ρώσος διπλωμάτης προέβη σε συγκρίσεις μεταξύ της τρέχουσας εκστρατείας που υποστηρίζει η ρωσική κυβέρνηση για την κατάληψη του Ιντλίμπ και της ανάκτησης της στρατηγικής πόλης του Χαλεπιού το 2016, όταν σε αυτό το πλαίσιο δολοφονήθηκε ο προκάτοχός τους.

Τι συνέβη τότε; Η «κρίση του αεροσκάφους» και η δολοφονική ενέργεια κατά του Πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ», ανέφερε ο Γερκόφ, αναφερόμενος στην πτώση του ρωσικού Su-35 το 2015 από την Τουρκία, που οδήγησε σε σύντομο πάγωμα των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Σχολιάζοντας την εν λόγω δήλωση, ο Πεσκόφ, ανέφερε: «Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την διπλωματική μας αποστολή στην Τουρκία και τον πρέσβη μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ρωσικού απεσταλμένου και όλων των μελών του προσωπικού της πρεσβείας καθώς και του προσωπικού των ρωσικών εταιρειών και ξένους οργανισμούς των οποίων τα γραφεία της Τουρκίας φιλοξενούν σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και το πνεύμα των διμερών μας σχέσεων».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Close