Υπουργείο Εσωτερικών

Αλέξης Χαρίτσης: Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις

 

Συνέντευξη στο “Εθνος της Κυριακής” και στη Βούλα Κεχαγιά παραχώρησε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο “καυτό” θέμα των συντάξεων, τάχθηκε υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων στις τοπικές κοινωνίες και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τον Σοσιαλδημοκρατικό χώρο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παραλλήλως, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η οικονομία της χώρας σε αυτή τη μεταμνημονιακή εποχή αναπτύσσεται σταθερά, ενώ αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, τόνισε χαρακτηριστικά οτι “ο κόσμος δεν θα κληθεί να επιλέξει το κόμμα που θα διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, αλλά αυτό που έχει το καλύτερο σχέδιο για την επόμενη ημέρα”.

Κύριε υπουργέ, το ερώτημα απασχολεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίαςΤι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα των συντάξεων;

– Η θέση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο άδικο και αντικοινωνικό. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και την ανάπτυξη.

Η μη εφαρμογή του, λοιπόν, είναι όχι μόνο κοινωνικά δίκαιη, αλλά και αναπτυξιακά επιβεβλημένη.

Θα αποκλείατε ως επιλογή τη «λελογισμένη σύγκρουση» για το θέμα των περικοπών εάν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι θεσμοί παρατείνουν επ’ αόριστον τις αποφάσεις τους;

– Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα υπάρξει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν, αλλά σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί μνημονίων, τώρα τα μέσα για την επίτευξή τους καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση.

* Εφ’ όσον η συμφωνία για το Μακεδονικό φτάσει στην ελληνική Βουλή για κύρωση, εκτιμάτε ότι θα επικυρωθεί και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση;

– Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή με άνετη πλειοψηφία. Ευτυχώς, είναι αρκετοί οι βουλευτές που δεν είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το εθνικό συμφέρον στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

* Κύριε Χαρίτσηποιά είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης στην επιλογή υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους της χώρας;

– Οπως σε εθνικό επίπεδο, έτσι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκρούονται δύο σχέδια, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δρομολογεί την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα «1 προς 5» στις προσλήψεις στο δημόσιο και την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους ΟΤΑ με αύξηση πόρων, με περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες.

Και φυσικά, με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» που κατοχυρώνει την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά του τόπου τους.

Πάνω σε αυτή τη σαφή προγραμματική βάση, επιδιώκουμε συνεργασίες με δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι συμμερίζονται τις ίδιες προτεραιότητες και αξίες.

Στόχος μας είναι να διαμορφωθούν ευρείες συναινέσεις και πλατιά προοδευτικά μέτωπα που θα αναμετρηθούν αποτελεσματικά με τα μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και θα μετατρέψουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα επιχειρήσει ανοίγματα στη σοσιαλδημοκρατία. Εάν η σχέση δεν είναι αμφίδρομη, πώς θα κινηθείτε;

– Η δική μας πρόταση για συνεργασία απευθύνεται σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δεν απευθύνεται μόνο ή πρωτίστως σε κομματικές ηγεσίες.

Εχει ξεκάθαρο προγραμματικό χαρακτήρα και συναντά ήδη σημαντική απήχηση στην κοινωνία. Με αυτήν την πολιτική, άλλωστε, πήγαμε από το 4% στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η ηγεσία της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Αντί να συμπορευτεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για την υλοποίηση των μεγάλων τομών που έχει ανάγκη η χώρα, επιλέγει τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δείχνουν μείωση της απόστασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα ΔημοκρατίαΟμως η διαφορά παραμένει μεγάληΕχει η κυβέρνηση τον χρόνο και τη δυνατότητα να τη μηδενίσει;

– Η έξοδος από τα μνημόνια επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο αποφασιστικά το πρόγραμμά της για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για την ανάκτηση της εργασίας και τη δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τη κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Απέναντί της έχει μία αντιπολίτευση που υπερασπίζεται τις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση και τη βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Οσο ξεδιπλώνεται η προγραμματική αντιπαράθεση, τόσο πιο καθαρές θα γίνονται αυτές οι διαφορές.

Στις επερχόμενες εκλογές, ο κόσμος δεν θα κληθεί να επιλέξει το κόμμα που θα διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, αλλά αυτό που έχει το καλύτερο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

* Κύριε Χαρίτσηη κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένο το «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τη χρηματοδότησή της. Για πόσο διάστημαωστόσοθα μπορεί να προσπερνά την πρόκληση της εξόδου στις αγορές;

– Η Ελλάδα εξήλθε επιτυχώς από τα μνημόνια και η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς που ενισχύονται διαρκώς και σε πιο γερές βάσεις απ’ ότι στο παρελθόν, όπως δείχνουν μία σειρά από θεμελιώδη μεγέθη (εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, τουρισμός).

Η πραγματικότητα αυτή σταδιακά αποτυπώνεται και στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» που δημιούργησε η κυβέρνηση προφυλάσσει τη χώρα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις που παρατηρούνται διεθνώς και έχουν εξωγενείς αιτίες, και μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές όταν εμείς το επιλέξουμε.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών