ΕπικαιρότηταΠολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Υπαρκτό το σκάνδαλο της Novartis, σπαταλήθηκαν δημόσιοι πόροι

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

 

«Ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να αποδράσει το 2009»

«Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές».

 

«Μη στοιχηματίζετε για το αποτέλεσμα των εκλογών»

«Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι’ αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμωνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές”.

 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών πέτυχε το βέλτιστο υπό τις δεδομένες συνθήκες»

«Ακόμη και αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα», είπε ο πρωθυουργός και πρόσθεσε ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στη χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα, δεν σκέφτηκα ούτε μια σιγμή το κόστος».

Είπε ότι «ήταν καλή συγκυρία και ότι και οι προκάτοχοί του αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία θα είχαν πράξει το ίδιο».

«Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄ αυτές τις συνθήκες για την χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση.

«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε τη συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει».

 

«Υπάρχουν υπαρκτά σκάνδαλα και τεχνητή σκανδαλολογία»

Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει “πετσιτολογία“, είπε και επεσήμανε ότι “για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης“.

 

«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο»

Εάν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούν, είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε:

Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε”. Θύμισε ότι παλαιότερα “όταν είπα στη Βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore, έτρεχαν να κρυφτούν”.

 

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό δεν υπάρχει σκευωρία»

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι “το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε, είναι κάτι που θα το ψάξει η Δικαιοσύνη”.

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Εάν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο, αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέφερε.

 

«Ιστορική εξέλιξη η αποπληρωμή των δανείων»

Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημανατική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε.

Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει είπε, «γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του».

 

«Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου»

Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

«Εχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων. Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε».

 

«Κινούμαστε σε πολιτικές ελάφρυνσης όσων έχουν πληρώσει μεγαλύτερο κόστος»

«Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά», είπε και υπογράμμισε ότι “θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κρίτήρια”.

Επίσης, σημείωσε ότι μετά το ταξίδι του στην Κίνα θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.

 

«Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για “νεοφιλελεύθερες θέσεις” του»

Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του άσκησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι, φυσικά και τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληρώσει και στην μεσαία τάξη ωστόσο, πρόσθεσε:

«Διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις”.

 

«Δεν δημιουργούμε το νέο ΠΑΣΟΚ»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού», δήλωσε ο ΑλέξηςΤσίπρας, αλλά σημείωσε ότι “ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ».

 

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν»

“Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν”, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εάν χάσει τις εθνικές εκλογές.

“Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση, γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού”, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

 

«Γραφειοκρατικά προβλήματα μπλοκάρουν επενδύσεις»

Στα γραφειοκρατικά προβλήματα απέδωσε τις επενδύσεις που έχουν μπλοκάρει, όπως είναι αυτή του Ελληνικού. Ωστόσο επεσήμανε ότι «υπάρχουν και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφτασε στα επίπεδα του 2006. Μία σειρά επενδύσεις προχωρούν».

 

«Χρειάζεται συνολική παρέμβαση για την αναμόρφωση των Εξαρχείων»

«Η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν διαμορφώθηκε τώρα, αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για την συνολική αναμόρφωση της περιοχής”.

“Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα, αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι “μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας”.

 

«Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα»

“Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

«Οι εξελίξεις είναι ιστορικές», είπε ακόμη και υπογράμμισε ότι “μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας”.

 

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/2424426871121816/

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα