ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ακίνδυνα τα μικροπλαστικά σωματίδια στο νερό

Πολλές έρευνες έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια μικρά πλαστικά σωματίδια στο πόσιμο νερό. Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ωστόσο δείχνει ότι η υγεία των καταναλωτών δεν απειλείται από τα λεγόμενα μικροπλαστικά.

Ο Μπρους Γκόρντον από τον διεθνή οργανισμό εξηγεί ότι «από τις αναλύσεις δεν προκύπτουν επιπτώσεις για την υγεία από τα μικρά πλαστικά σωματίδια. Υπάρχουν άλλοι πολλοί σημαντικότεροι κίνδυνοι. Μπορούμε να καθησυχάσουμε τους καταναλωτές είτε πίνουν νερό από τη βρύση, είτε από μπουκάλια».

Λιγότερα πλαστικά, λιγότερα μικροσωματίδια.

Πλαστικά σωματίδια στους ωκεανούς (2018)

Ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνει ωστόσο ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα, αλλά και το σημερινό ποσοστό συγκέντρωσης μικροσωματιδιών στο νερό. Η έκθεση είναι η πρώτη στο είδος της, που παρουσιάζει ο ΠΟΥ και βασίζεται σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.

Όπως τονίζει ο Μπρους Γκόρντον, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά αποβάλλονται από τον ανθρώπινο οργανισμό: «Το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών σωματιδίων που περνούν μέσω της κατανάλωσης νερού στον οργανισμό μας αποβάλλονται. Αυτό ισχύει για κάθε μικροσωματίδιο διαμέτρου 150 μικρόμετρων, αλλά και για πολύ μικρότερα σωματίδια. Το τι ακριβώς συμβαίνει με τα νανοσωματιδια δεν το γνωρίζουμε ακριβώς διότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις. Γεγονός πάντως είναι ότι το ποσοστό των σωματιδίων αυτών είναι πολύ μικρό».

Ο ΠΟΥ ζητά πάντως τη διεξαγωγή και άλλων ερευνών σε αυτό το πεδίο. Παράλληλα προτείνει μια καλύτερη επεξεργασία λυμάτων, μιας και το 90% των πλαστικών μικροσωματιδίων μπορεί έτσι να καταλήξει στα φίλτρα. Επιπλέον οι ειδικοί του ΠΟΥ απευθύνουν έκκληση για περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος με πλαστικά, τα οποία μοιραία καταλήγουν κάποια στιγμή στους υδάτινους πόρους.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα