ΕπικαιρότηταΚόσμος

Αίτημα του Τζο Μπάιντεν για απελευθέρωση αποθεμάτων αργού πετρελαίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από κάποιες χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύουν ορισμένα από τα αποθέματά τους αργού πετρελαίου σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των τιμών και τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου άγγιξαν στα τέλη Οκτωβρίου τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετά την άρση περιορισμών της πανδημίας ξαναξεκίνησε να μετακινείται οδικώς και σιδηροδρομικώς, ενώ η προσφορά δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση. Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις του Τζο Μπάιντεν να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος καθώς και ανώτατοι σύμβουλοί του έχουν θέσει το θέμα σε στενούς συμμάχους και μη, όπως είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, ακόμη και η Κίνα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι πηγές τόνισαν ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ούτε έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί να επιδιώκεται αυτή η επιλογή ή οποιαδήποτε άλλη πορεία δράσης για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το λεπτομερές περιεχόμενο συγκεκριμένων συνομιλιών με άλλες χώρες. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος αναφέρει επί εβδομάδες ότι «συνομιλεί με άλλους καταναλωτές ενέργειας για να διασφαλίσει ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός και οι τιμές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε πέραν από τις εν εξελίξει συνομιλίες και εξετάζουμε μια σειρά εργαλείων για το αν και πότε θα χρειαστεί να αναλάβουμε δράση».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα