Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειες

Συνάντηση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

Με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Λάρισας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με κύριο θέμα συζήτησης το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Τα μέλη του συλλόγου επεσήμαναν ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το ζήτημα αυτό από την Πολιτεία και σημείωσαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, που θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Οπως ανέφεραν τα μέλη του συλλόγου πολυτέκνων: «Το δημογραφικό θέμα είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ελληνική κοινωνία. Αποτελεί «πληγή» για τη χώρα μας η υπογεννητικότητα και σε συνδυασμό με τη φυγή πολλών νέων στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε κοινωνία γερόντων δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, γιατί η εξέλιξη αυτή αφορά το μέλλον του τόπου μας. Η στήριξη όλων στις προσπάθειες των πολυτέκνων να κατακτήσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής πρέπει να είναι δεδομένη.

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί ολόκληρη των Ευρώπη. Μάλιστα πρόσφατα το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (Epp group) η οποία διεξήχθη στη Βουδαπέστη και συμμετείχε και ο ίδιος.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι: «Η δημογραφική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική και η ευρωπαϊκή κοινωνία. Ο ρυθμός γεννήσεων και ο φθίνων νεανικός πληθυσμός στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη έχουν προοδευτικά καταστεί ανησυχητικά προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Για το λόγο αυτό απαιτείται από την πολιτεία επειγόντως στρατηγική, που θα καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς πολιτικής όπως η συνοχή, η έρευνα και καινοτομία, η υγεία, η απασχόληση, η αγροτική ανάπτυξη και η μετανάστευση. Η οικογένεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η οικογενειακή ζωή χώρο μύησης στην υπεύθυνη ζωή της κοινωνίας. Γι’ αυτό και χρειάζονται μέτρα στήριξης και πάνω απ’ όλα νέες θέσεις εργασίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημογραφική αλλαγή και την ανανέωση των κοινωνιών μας».

Παραλλήλως, έγινε γνωστό ότι το θέμα αυτό θα έρθει σύντομα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Θεσσαλίας