ΕπικαιρότηταΠολιτική

Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ: Στις 7 Ιουλίου οι εκλογές

«Δεν υπάρχει κανένα “θρίλερ” ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική μου ευαισθησία και το κάνουν από την πρώτη μέρα που επίσπευσα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τις εθνικές εκλογές», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

 

Για την εκλογική μάχη

Σχετικά με την εκλογική μάχη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα δώσουμε τη μάχη με καθαρό το δίλημμα. Δεν προανήγγειλα υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, αρχικά είχα πει για τις 30 Ιουνίου, αλλά μετά την ενημέρωση που είχα από τον κ. Γαβρόγλου ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου και από σεβασμό στα παιδιά, επιλέξαμε την 7η Ιουλίου».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και “τη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα στο περιθώριο που ορίζει ο Νόμος. Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα πρόωρα, αλλά συντεταγμένα στην κάλπη. Το αποτέλεσμα προδίκαζε μια παρατεταμένη ένταση και πόλωση αν δεν επισπεύδονταν οι εκλογές μέχρι το Σεπτέμβρη με πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία».

 

Για τους Κώδικες και τη Δικαιοσύνη

Για το θέμα με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, τόνισε ότι «η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, και ακόμη και στους Κώδικες που έχει η Νέα Δημοκρατία συμφωνήσει, που έχει προηγηθεί δουλειά 6 μηνών από έγκριτους νομικούς και επιμένει να μη συμμετάσχει στη διαδικασία».

Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι «οι τροπολογίες δεν αφορούν τον Κώδικα αλλά η κυβέρνηση έχει με βάση τους νόμους νομική δραστηριότητα ως την επόμενη Παρασκευή και αν νομοθετηθούν μέτρα που θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο να έρθει η Νέα Δημοκρατία να τις ψηφίσει».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε “βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες” στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και είπε ότι συνιστά “τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή” να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως “εκδικητής”, και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την “κατατρομοκράτηση δικαστικών λειτουργών”, λέγοντας ότι “οι μάσκες έπεσαν”.

 

Για τα ρουσφέτια

«Δεν κάνουμε ρουσφέτια, εξυπηρετούμε κοινωνικές ανάγκες», δήλωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι «δεν είναι ρουσφέτια η πρόσληψη των καθαριστριών ούτε η διασφάλιση των ανθρώπων και της ΕΒΖ».

 

Η μείωση του αφορολόγητου

Για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της κατάργησης της μείωσης του αφορολογήτου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλα τα κόμματα και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον καλώ να αλλάξει γνώμη και να έρθει στην Βουλή να ψηφίσει τους Κώδικες και μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα προχωρήσουμε την επόμενη εβδομάδα, η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου».

Ακόμη, προσέθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να έρθει στην Βουλή να εξηγήσει αν δεν την ψηφίσει αφού έχει προαναγγείλει ότι συμφωνεί και το έχει ζητήσει με τροπολογία της. Εχουμε κερδίσει το θέμα της μη μείωσης του αφορολογήτου, το γνωρίζουν οι θεσμοί και οι εταίροι. Είναι συμφωνημένο και προδιαγράφεται από τη θετική πορεία της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου» και ότι το θέμα έχει ανοίξει εδώ και καιρό και δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «όταν εξήγγειλα τα μέτρα είπα στον ελληνικό λαό ότι η ψήφος είτε νομιμοποιεί είτε ανοίγει την συζήτηση και η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών και που ήξεραν ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει την ιδιοκτησία της λιτότητας των μέτρων».

 

Η ανάπτυξη για το 2019

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για αντιφάσεις και ότι το πρόγραμμα του είναι ξεκάθαρα η επταήμερη εργασία, με περισσότερες από οκτώ ώρες εργασίας.

Ταυτοχρόνως, στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας, όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3%, δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά, και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία

Ωστόσο δεν απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του, τονίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας».

Προσέθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις, και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι.

Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων, φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα και αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι «είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα».

 

Η δυσαρέσκεια από την ευρωκάλπη

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», είπε σχολιάζοντας τη δυσαρέσκεια που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη.

Είπε ότι λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα.

Σχολίασε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία» της Νέας Δημοκρατίας, αφορά στα όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης «που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση, εκείνοι είπαν: Καμία συναίνεση“.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα