ΔήμοιΔήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

«17 Αυγούστου 1944»: 75 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τις εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής το 1944 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς θα διεξαχθούν το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 με κατάθεση στεφάνων στα σημεία της πόλης όπου έγιναν μάχες και υπήρξαν θύματα.

Σύντομο Ιστορικό

Οι γερμανικές ομάδες κατοχής σε αντίποινα των επανειλημμένων επιθέσεων από την αντιστασιακή δράση κατοίκων της Κοκκινιάς, αποφάσισαν τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου 1944 να αποκλείσουν την ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας.

Απαίτησαν από άνδρες ηλικίας 14-60 ετών να εμφανιστούν στην πλατεία της Οσίας Ξένης προκειμένου να ελεγχθούν, ενώ παράλληλα εισέβαλαν σε οικίες και όσους εντόπιζαν εντός ή εκτός αυτών, τους εκτελούσαν επί τόπου.

Μέσα σε λίγες ώρες 20.000 Κοκκινιώτες βρίσκονταν στην πλατεία, όπου μέρος αυτών οδηγήθηκαν στη Μάντρα της Κοκκινιάς (μερικά στενά μακριά από την πλατεία) και εκτελέστηκαν ομαδικά.

Στο τέλος της ημέρας, τα θύματα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ’ Νεκροταφείο, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι