ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τζ. Τσούνης: Η Ελλάδα στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

«Η Ελλάδα στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την οποία παρακολούθησε από το βάθρο των επισήμων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα σημείωσε ότι «έχουμε ιδιαίτερη υποχρέωση οι δύο χώρες μας, να φροντίσουμε να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία. Είτε θα είμαστε με τη Δημοκρατία είτε με την απολυταρχία. Θα φροντίσουμε να διασφαλίσουμε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα προστατεύονται, σε αντίθεση με όσα κάνει ο κ. Πούτιν. Είμαι πολύ περήφανος που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στέκονται πλάι πλάι για να προστατεύουν τη Δημοκρατία, να προστατεύουν την εθνική κυριαρχία, γιατί η Ελλάδα στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

«Χρόνια πολλά. Είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι εδώ, στη Θεσσαλονίκη», είπε στα ελληνικά, ξεκινώντας τη δήλωση του ο κ. Τσούνης, και συνεχίζοντας στα αγγλικά θυμήθηκε ότι όταν ήρθε τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρέσβης, ήταν η επέτειος της VE DAY (Victory in Europe Day), Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη, ενώ η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι συνυφασμένη με την είσοδο της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό, όπως είπε, «είναι σημαντικό γιατί καταδεικνύει το ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό χαρακτήρα».

«Οταν η κατάσταση είναι δύσκολη, όταν διακυβεύονται ζητήματα δικαιοσύνης και ισότητας, οι Ελληνες εμφανίζονται. Η τιμή τους, το φιλότιμό τους, τους υπαγορεύει να πολεμούν όταν αμφισβητείται η Δημοκρατία», εξήγησε και χαρακτήρισε προνόμιο το γεγονός ότι υπηρετεί τη θητεία του ως πρέσβης στη χώρα που θέσπισε τη Δημοκρατία.

Δήλωσε επίσης υπερήφανος για το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες «εκτιμούμε τη Δημοκρατία και πολλά από τα δημοκρατικά μας ιδανικά προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα